Go Back
+ servings
Tre bitar grillad lax med citronskivor och hackad persilja i en ugnsform.
Print
5 av 2 röster

Citron och vitlökslax

Den här citron och vitlökslaxen är ett otroligt gott och lättlagat laxrecept som trots sin enkelhet smakar otroligt mycket! Vitlök och citron passar perfekt!
Förberedelser15 minuter
Active Time15 minuter
Total tid30 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Laxen

  • 4 Portionsbitar lax, skinnfria
  • Flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • Ghee att steka med

Såsen

  • 100 g Smör
  • 1 dl Fiskbuljong
  • 0,5 dl Pressad citron
  • 6-8 st vitlöksklyftor (hackade)
  • 0,5 Gul lök, finhackad
  • 2 msk Olivolja

Topping

  • 2 msk Hackad persilja
  • 0,5 Citron, skivad

Instruktioner

Såsen

  • Ta en liten kastrull och smält smöret. Tillsätt vitlöken och löken och låt det hela fräsa ett tag tills det är mjukt.
  • Lägg laxen på lite hushållspapper så att den är riktigt torr.
  • Slå på buljongen, citronsaften och en nypa salt. Låt det hela puttra 5-10 minuter tills såsen har fått en lite tjockare konsistens. Glöm inte bort att röra om lite då och då.
  • Häll försiktigt i olivoljan under tiden som du rör om.
  • Ställ såsen åt sidan så länge.

Laxen

  • Se till att laxen är så torr som möjligt. Salta och peppra lite.
  • Värm en stekpanna med höga kanter och smält lite ghee eller olja.
  • Lägg i laxen med skinnsidan uppåt och stek den på rätt så hög värme tills den har fått fin färg. Vänd den efter cirka 3-4 minuter när den fått bra färg och stek den ytterligare några minuter på andra sidan.

Montering

  • Slå nu på såsen över laxen och ös laxen med lite sås.
  • Strö lite nyhackad persilja över och lägg i några citronskivor.
  • Servera direkt.
    Laxfiléer i en panna med citron, vitlök och grönsaker, dekorerade med färsk persilja.