Finsk kålsoppa

Finsk kålsoppa, eller som det heter på finska, Kaalikeitto är
för mig kopplat till otroligt starka barndomsminnen.
Jag kan fortfarande komma ihåg doften som mötte mig när jag kom hem
och mamma hade lagat finsk kålsoppa, det var helt underbart!

Vad är finsk kålsoppa?
Finsk kålsoppa är en vitkål- och köttfärssoppa med sitt ursprung just i
Finland.
Det är en soppa som har rätt så mycket smaklikheter med en klassisk
svensk kalops, då den
innehåller morot, lök, lagerblad och kryddpeppar. Men, man använder sig av
köttfärs istället för helt kött och sen så reder man
den inte.
Sen så skiljer det sig på ytterligare ett plan, nämligen att detta är just en soppa, och en kalops är en köttgryta.
Rent historiskt så vet jag inte hur finsk kålsoppa har blivit till, men jag kan tänka mig att det är en soppa som kom till i det fattiga Finland efter alla krig som varit. Då vitkål är en billig grönsak med mycket nyttigheter, köttfärs går att mala själv av köttslamsor och liknande, så blir det en väldigt billig maträtt.

Men, bara för att det är billigt så behöver inte smaka dåligt, tvärtom, det är en soppa med väldigt mycket smak.
Jag tycker att blandfärs är bästa färsen att använda, men det funkar jättebra med bara nötfärs, fläskfärs eller varför inte skoja till det lite och använda lammfärs. Även kycklingfärs funkar bra!
Sen så finns det en sak som jag alltid vill ha till finsk kålsoppa och det är lingonsylt. Det fick jag alltid när mamma lagade kålsoppa, så det kanske är jag som är unik, men gott är det!
Näringsvärden för denna kålsoppa hämtar vi från Kostbevakningen.

Ingredienser
- 800 g Vitkål
- 400 g Köttfärs
- 100 g Gul lök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 1 tsk Paprikapulver
- 250 g Morot
- 3 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1,3 l Vatten
- 10 st Kryddpepparkorn
- 2 st Lagerblad
- 2 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 2 tsk Mejram, torkad
Instruktioner
- Skär vitkålen i bitar. Lägg den i en bunke tills vidare.
- Hacka lök, vitlök och slanta morötterna.
- Bryn köttfärsen i lite smör i en stor kastrull.
- Tillsätt löken och morötterna. Låt allt fräsa ihop några minuter. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.
- Slå på vatten och kalvfond. Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Lägg i vitkålen och blanda runt. Låt allt koka upp och sedan stå och småsjuda tills det att kålen är mjuk. Cirka 45-60 minuter.
En av de godare sopporna! Mättar bra och är nyttig. Jag tärnar lite ost och använder som “klimp” i tallriken vid servering så får man upp fettet lite extra om man vill, blir jättegott.
Tycker om Finsk kålsoppa och lagar desamma under många år..
Älskar kålsoppa nu som vuxen. Lagar den ofta. Improviserar och ändrar men i princip är det samma soppa som i receptet. Mina barn har alltid gillat mina soppor. Som barn kunde jag inte få i mig skolmatsalens kålsoppa. Doften som spred sig från skolans kök gav mig kväljningar och eftersom det var obligatoriskt att äta (i folkskolan i Finland tidigt 60-tal) satt jag och hängde över min tallrik, hela matrasten tills rasten var slut och de som – likt mig – inte ätit sin mat, fick göra en skammens vandring med tallriken till köket.
Jättegod och mättande soppa, tillagar den alltid samtidigt som jag gör en “laddning” kåldolmar.
Har inte lagat till den men ska snart göra det. Vitkål väntar i kylen och jag ser fram emot att få smaka på soppan.
Många lockande recept som presenteras på en förfärlig hemsida, LCHF-arkivet. Den är obeskrivligt långsam och fullkomligt sprängfylld av reklam, som ofta täcker väsentliga delar av receptet. Hade jag vetat om detta så hade jag förstås undvikit sidan direkt. Men nu ska jag försöka laga till Finsk kålsoppa som var det recept jag föll för, kanske också Karelsk stek. Jag skulle nog kalla det för en gryta, men namnet saknar ju betydelse.
Men snälla, snälla gör om sidan! Kanske fler får upp ögonen för era recept då för det är de värda.