Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Finsk kålsoppa

4,64 av 22 röster
Skapat: 21 oktober, 2022
Senast ändrat: 1 april, 2024
Finsk kålsoppa

Finsk kålsoppa, eller som det heter på finska, Kaalikeitto är för mig kopplat till otroligt starka barndomsminnen.
Jag kan fortfarande komma ihåg doften som mötte mig när jag kom hem och mamma hade lagat finsk kålsoppa, det var helt underbart!

Finsk kålsoppa på en sked.

Vad är finsk kålsoppa?

Finsk kålsoppa är en vitkål- och köttfärssoppa med sitt ursprung just i Finland.
Det är en soppa som har rätt så mycket smaklikheter med en klassisk svensk kalops, då den innehåller morot, lök, lagerblad och kryddpeppar. Men, man använder sig av köttfärs istället för helt kött och sen så reder man den inte.

Sen så skiljer det sig på ytterligare ett plan, nämligen att detta är just en soppa, och en kalops är en köttgryta.

Rent historiskt så vet jag inte hur finsk kålsoppa har blivit till, men jag kan tänka mig att det är en soppa som kom till i det fattiga Finland efter alla krig som varit. Då vitkål är en billig grönsak med mycket nyttigheter, köttfärs går att mala själv av köttslamsor och liknande, så blir det en väldigt billig maträtt.

Finsk kålsoppa sedd uppifrån i både en skål och gryta.

Men, bara för att det är billigt så behöver inte smaka dåligt, tvärtom, det är en soppa med väldigt mycket smak.

Jag tycker att blandfärs är bästa färsen att använda, men det funkar jättebra med bara nötfärs, fläskfärs eller varför inte skoja till det lite och använda lammfärs. Även kycklingfärs funkar bra!

Sen så finns det en sak som jag alltid vill ha till finsk kålsoppa och det är lingonsylt. Det fick jag alltid när mamma lagade kålsoppa, så det kanske är jag som är unik, men gott är det!

Näringsvärden för denna kålsoppa hämtar vi från Kostbevakningen.

En tabell med alla ingredienser och näringsvärden för finsk kålsoppa.
Total tid: 1 timme 10 minuter
Servings: 4
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Skär vitkålen i bitar. Lägg den i en bunke tills vidare.
    Hackad vitkål i bitar på en träskärbräda med en kniv i bakgrunden.
  • Hacka lök, vitlök och slanta morötterna.
    Hackade morötter och lök placerade på en skärbräda med en kniv.
  • Bryn köttfärsen i lite smör i en stor kastrull.
  • Tillsätt löken och morötterna. Låt allt fräsa ihop några minuter. Krydda med salt, svartpeppar och paprikapulver.
    Blandning av köttfärs, morötter och lök i en metallskål.
  • Slå på vatten och kalvfond. Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Lägg i vitkålen och blanda runt. Låt allt koka upp och sedan stå och småsjuda tills det att kålen är mjuk. Cirka 45-60 minuter.
    En gryta med finsk kålssoppa som innehåller kål och grönsaker i en buljong.
  • När kålen blivit mjuk, så smakar du av med salt och peppar. Tillsätt även mejram och toppa med färsk hackad persilja.
    En skål med finsk kål- och grönsakssoppa toppad med hackad grön persilja.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Comments

  1. 4 stars
    En av de godare sopporna! Mättar bra och är nyttig. Jag tärnar lite ost och använder som “klimp” i tallriken vid servering så får man upp fettet lite extra om man vill, blir jättegott.

  2. Älskar kålsoppa nu som vuxen. Lagar den ofta. Improviserar och ändrar men i princip är det samma soppa som i receptet. Mina barn har alltid gillat mina soppor. Som barn kunde jag inte få i mig skolmatsalens kålsoppa. Doften som spred sig från skolans kök gav mig kväljningar och eftersom det var obligatoriskt att äta (i folkskolan i Finland tidigt 60-tal) satt jag och hängde över min tallrik, hela matrasten tills rasten var slut och de som – likt mig – inte ätit sin mat, fick göra en skammens vandring med tallriken till köket.

  3. Jättegod och mättande soppa, tillagar den alltid samtidigt som jag gör en “laddning” kåldolmar.

  4. Har inte lagat till den men ska snart göra det. Vitkål väntar i kylen och jag ser fram emot att få smaka på soppan.

  5. Många lockande recept som presenteras på en förfärlig hemsida, LCHF-arkivet. Den är obeskrivligt långsam och fullkomligt sprängfylld av reklam, som ofta täcker väsentliga delar av receptet. Hade jag vetat om detta så hade jag förstås undvikit sidan direkt. Men nu ska jag försöka laga till Finsk kålsoppa som var det recept jag föll för, kanske också Karelsk stek. Jag skulle nog kalla det för en gryta, men namnet saknar ju betydelse.
    Men snälla, snälla gör om sidan! Kanske fler får upp ögonen för era recept då för det är de värda.

4,64 from 22 votes (20 ratings without comment)

Lämna ett svar till Janet Andersson Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.