Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Friterade ostbollar

Inga röster än
Skapat: 29 januari, 2025
Senast ändrat: 29 januari, 2025
Friterade ostbollar

Krispiga friterade ostbollar med bara två ingredienser är ett perfekt LCHF-snack som passar lika bra framför TV:n som till en elegant drink.

Dessa ostbollar får en härligt frasig yta och en mjuk, luftig insida med god ostsmak. De är enkla att göra, snabba att fritera och fungerar utmärkt både som festligt tilltugg och som en smarrig aptitretare.

Servera dem kalla eller lite ljumna – en ostälskardröm i varje tugga!

Andra goda snacks att testa

Baconlindad halloumi i airfryer
Ostchips
Beef jerky
Grönkålschips

Total tid: 20 minuter
Servings: 12 stycken
Calories: 25kcal
Author: Malmokille73

Ingredienser

Instruktioner

  • Riv osten på den fina sidan av rivjärnet.
  • Separera ett par äggvitor och vispa dem lite lätt så att de inte är trådiga.
  • Blanda ost och äggvita i en skål. Lägg i osten först och ta sen en tesked äggvita i taget. Olika ostar suger upp olika mycket så man får testa sig fram.
    Det skall bli en fast slät "deg" som varken är smulig eller smetig, så att du kan rulla små bollar. Smaka på degen och se om du eventuellt vill ha i lite salt och svartpeppar.
    Grön skål med ostmassa och en metallsked som ligger i skålen.
  • Rulla små bollar stora som spelkulor, de dubblar i storlek efter friteringen (se bild) och ställ in dem i kylen så att de blir lite fastare.
    Så här långt kan man förbereda om man vill ha de nyfriterade sen, men de håller sig krispiga länge även när de är klara.
    Två friterade ostbollar, en liten vit och en större brun, på en vit tallrik.
  • Fritera dem på 170-180 grader tills de är gyllenbruna och har fluffat upp. Lägg dem på lite hushållspapper för att svalna och rinna av. Sen är det bara att servera.
    (Jag undviker fröoljor så jag friterar i Fontana One som är en mild olivolja och det blir jättebra.)

Anteckning

En del kryddar degen ytterligare på olika sätt med chilipulver, vitlökspulver, torkad oregano och så.
Har även sett att man kan stoppa en oliv i mitten och forma degen som ett skal runt om. Men det är inget jag har provat själv.

Näringsinnehåll

Kalorier: 25kcal | Kolhydrater: 1g | Protein: 2g | Fett: 2g
per stycken
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.