Go Back
+ servings
En tallrik med friterade ostbollar i en jämn cirkelformation.
Print
Inga röster än

Friterade ostbollar

Krispiga friterade ostbollar med bara två ingredienser som passar både som snacks framför TV:n och som elegant drinktilltugg.
Förberedelser15 minuter
Active Time5 minuter
Total tid20 minuter
Måltid: Snack, Snacks & tilltugg, Tilltugg
Kök: Skandinaviskt
Keyword: friterat, lchf-recept, lchf-snacks
Yield: 12 stycken
Calories: 25kcal
Author: Malmokille73

Materials

  • Ca. 70 g Riven hårdost Parmesan, Grana Padano, Pecorino eller någon annan smakrik ost.
  • Ca. 2 st Äggvitor
  • Salt & peppar

Instruktioner

  • Riv osten på den fina sidan av rivjärnet.
  • Separera ett par äggvitor och vispa dem lite lätt så att de inte är trådiga.
  • Blanda ost och äggvita i en skål. Lägg i osten först och ta sen en tesked äggvita i taget. Olika ostar suger upp olika mycket så man får testa sig fram.
    Det skall bli en fast slät "deg" som varken är smulig eller smetig, så att du kan rulla små bollar. Smaka på degen och se om du eventuellt vill ha i lite salt och svartpeppar.
    Grön skål med ostmassa och en metallsked som ligger i skålen.
  • Rulla små bollar stora som spelkulor, de dubblar i storlek efter friteringen (se bild) och ställ in dem i kylen så att de blir lite fastare.
    Så här långt kan man förbereda om man vill ha de nyfriterade sen, men de håller sig krispiga länge även när de är klara.
    Två friterade ostbollar, en liten vit och en större brun, på en vit tallrik.
  • Fritera dem på 170-180 grader tills de är gyllenbruna och har fluffat upp. Lägg dem på lite hushållspapper för att svalna och rinna av. Sen är det bara att servera.
    (Jag undviker fröoljor så jag friterar i Fontana One som är en mild olivolja och det blir jättebra.)

Anteckning

En del kryddar degen ytterligare på olika sätt med chilipulver, vitlökspulver, torkad oregano och så.
Har även sett att man kan stoppa en oliv i mitten och forma degen som ett skal runt om. Men det är inget jag har provat själv.

Nutrition

Calories: 25kcal | Kolhydrater: 1g | Protein: 2g | Fett: 2g