Friterade räkor med chili- och limedipp

Kan man göra friterade räkor som blir krispiga och fortfarande
är lchf-vänliga?
Javisst kan man det. Genom att panera med krossade fläsksvålar, så får man det där härliga
krispet.
Detta har jag även testat på chicken nuggets, och det blir riktigt jäkla gott.
Just att blanda kött och skaldjur, det är en kombination som faktiskt funkar riktigt bra ihop.
Till detta så får ni även tips på en god chili- och limedipp.
När det gäller vilken typ av räkor du ska använda dig av, så är det råa räkor som är skalade. Om du köper räkor som inte är skalade så måste du tina och skala dom först.
Tänk på att när du friterar, så ska du alltid ha ett lock som
passar den kastrull som du använder, eller så använder du en
fritös som har lock.
OM det skulle börja brinna i oljan så får du ALDRIG ALDRIG försöka
att släcka med vatten, det är livsfarligt. En oljebrand skall man
kväva genom att lägga på ett lock och ta bort kastrullen från
spisen.
Ett tips för att hålla koll på temperaturen på oljan, det är att ha en frityrtermometer och se till att oljan håller en temperatur på 180°C.
Är man bara försiktig, så är det inte svårt att fritera något.
Recept och bild: Ketokokboken
Ingredienser
Friterade räkor
- 250 g Vannameiräkor
- 1 st ägg
- 50 g Fläsksvålar
- 30 g Grana Padano
- 0,5 tsk salt
- Rapsolja, till fritering
Chili- och limedipp
- 30 g Majonnäs
- 50 g Crème fraiche
- 1 st Vitlöksklyfta, hackad/riven
- 1 tsk Pressad lime
- 2 krm Chilipulver
Instruktioner
Chili- och limedipp
- Blanda ihop alla ingredienser till dippen. Smaka av med salt och chili. Ställ i kylen och låt såsen dra en stund, så att alla smaker kommer fram.
- Värm upp olja i en kastrull. Det är fördelaktigt att använda en mindre kastrull för att minimera oljeanvändningen. Oljan skall ha en temperatur på 180°C. Vet du med dig att du friterar ofta, så är det kanske värt att investera i en fritös.
- Förbered fläsksvålarna genom att lägga dem i dubbla plastpåsar och använd en kavel för att finfördela dem, alternativt så kör du som lite snabbt i en matberedare.
- Blanda fläsksvålarna med riven Grana Padanoost och en nypa salt.
- Vispa ägget i en skål. Tillsätt en liten mängd av ägget i den skål du kommer använda för att vända räkorna i. Detta hjälper till att förhindra klumpbildning under paneringen. På samma sätt, tillsätt paneringen gradvis i den skål där räkorna ska doppas och fortsätt att fylla på efter behov.
- Panera räkorna genom att först doppa dem i ägget och sedan rulla dem i paneringen. Upprepa processen för en dubbelpanering.
- Fritera räkorna i omgångar och se till att de får en fin gyllene färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och strö eventuellt över lite flingsalt. Vänta tills räkorna har svalnat en aning innan du delar på dem om de har klibbat ihop.
- Servera direkt med dippen.
Funkar paneringen även om man utesluter osten?
Hm, ytterst tveksamt skulle jag säga. Osten är ju en del av “klistret”.