Gräddsås
En riktigt god gräddsås är en sås som reder sig själv. Ingen redning eller sånt behövs, bara lite tid och kärlek. Den här gräddsåsen brukar jag göra väldigt ofta och den funkar till det mesta, pannbiff, köttbullar, helstekt fläskkarré osv.
Tricket ligger i att ha tålamod och orka vänta på att såsen skall reduceras. Vill man skynda på det hela så kan man göra såsen i en traktörpanna vilket gör att den kokar ur vätskan snabbare.
Jag brukar ha i crème fraiche eller smetana för att få upp syran lite, men man kan lika gärna bara använda grädde om man vill. Det tar lite längre tid att reducera den då bara.
Ingredienser
- 20 g Smör (Normalsaltat)
- 1,5 msk Kalvfond, koncentrerad
- 1 msk Tamarisoja
- 0,5 st Lök (gul)
- 2 dl Crème Fraiche
- 3 dl Grädde
Instruktioner
- Hacka löken fint och fräs den i lite smör.
- Häll på grädden, crème fraichen och lägg i köttbuljongstärningen (eller fond om du har det) och sojan och låt allt koka upp. Håll ett öga på kastrullen för har du en liten kastrull kommer det koka över om du inte vaktar det.
- Låt koka tills det att såsen har en lagom konsistens. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och ev vinbärsgele.
- Sen är det bara att servera.