Gratinerad kyckling och broccoli

Gratinerad kyckling och broccoli – krämig och smakrik LCHF-rätt
Letar du efter en enkel och mättande kycklingrätt? Då är denna gratinerade kyckling med broccoli perfekt! Med en gräddig ostsås, kyckling och gratinerad mozzarella får du en rätt som både är krämig, smakrik och full av näring.
Detta är ett perfekt recept om du har kyckling över från tidigare måltid, eller om du har köpt en färdiggrillad kyckling i affären som du pillar ur köttet från.
Krämig ostsås som gör hela rätten
Det som gör denna gratäng så fantastiskt god är den krämiga såsen, som i sin enkelhet får sin fyllighet från vispgrädde, parmesan och mozzarella. Genom att låta såsen sjuda ihop får den en härligt krämig konsistens som fastnar på broccolin och kycklingen på bästa sätt.
För att lyfta smaken ytterligare tillsätts smörstekt vitlök, vilket ger en djup och rund smak. När gratängen sedan får en gyllenbrun yta under grillen blir den ljuvligt krämig och härligt gratinerad på toppen.
Tips & variationer
✅ Byt ut kycklingen – Testa med lax, fläskfilé eller halloumi för variation.
✅ Gör den extra krispig – Strö över hackade nötter
eller fläsksvålar innan gratinering.
✅ Vill du ha mer smak? – Tillsätt örter som
basilika eller timjan, eller en nypa chili för hetta.
✅ LCHF-vänliga tillbehör – Servera med en fräsch
pizzasallad eller
smörstekt vitkål.
✅ För en mildare smak – Byt ut parmesan mot extra mozzarella för en mer rund och krämig
smak.
Denna gratinerade kyckling och broccoli är en riktig LCHF-favorit, fylld med nyttiga fetter, protein och smak som gör den till en fantastisk vardagsrätt!
Tips på andra goda kycklingrecept
Kycklingrecept är otroligt populärt och det är klart att det finns andra smarriga kycklingrecept du kan testa här på LCHF-arkivet. Spana in några av dessa till att börja med:



Ingredienser
- 400 g broccoli grovhackad
- 50 g smör
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 3 dl vispgrädde
- 1,5 dl riven mozzarella
- 0,5 dl riven parmesan
- Salt och peppar
- 600 gram tillagad kyckling i bitar
Instruktioner
- Sätt ugnen på grill.
- Fräs broccolin i hälften av smöret i några minuter.
- Tillsätt resten av smöret och vitlöken och låt den fräsa med cirka en minut.
- Blanda ner osten (spara lite mozzarella för att toppa med) och rör om tills den smält helt.
- Smaka av allt och häll över i en ugnsfast form. Har du en stekpanna som tål att stå i ugnen, så kan du låta allt vara kvar i stekpannan.
- Ställ in formen i ugnen så högt upp du kan och låt osten få fin färg.
- Ta ut och servera direkt!