Gravad lax
Om du vill lyxa till det i din LCHF-kost, då ska du testa min goda gravade lax. Den här fisken är otroligt god och smakrik. Dessutom är den relativt enkel att göra, det enda som krävs är gott om tid till gravningen.
Innehållsförteckning
- Kan man äta gravad lax på LCHF?
- Vad ska jag servera till gravad lax?
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Gravad lax är något som jag verkligen tycker att man kan unna sig på LCHF-kost, trots sockret i receptet. Lax är både gott, fett och nyttigt. För att inte tala om all den hälsosamma omega 3 som finns i fisken. Tycker du inte som mig, skippa att äta den!
En bättre källa till omega 3 kan du knappast få. Jag rekommenderar därför att du äter lax i olika former varje vecka. Omega 3 är viktigt för kroppens celler, blodtrycket och immunförsvaret.
Kan man äta gravad lax på LCHF?
Det är många som undrar om man kan äta gravad lax/gravlax om man äter LCHF och mitt svar på den frågan är som följer:
Ja, det kan du, under förutsättning att du inte är sockerberoende och kan triggas av vetskapen om socker.
Laxen gravas i salt och socker , vilket inte är i linje med LCHF-kost där socker ska undvikas. Men faktum är att den mängd socker som faktiskt tränger in i laxen är minimal. Det mesta av sockret finns kvar i den lag som du lyfter ur laxen ur. Dessutom torkar du bort det mesta av lagen när du skär upp fisken.
Vad ska jag servera till gravad lax?
Även när du äter LCHF så finns det många goda tillbehör att servera till gravad lax. Låt oss ta en titt på mina favoriter.
Hovmästarsås
Det klassiska är att servera gravad lax till hovmästarsås. I den här såsen finns det dock socker som är svårt att undvika om du vill få till en god sås. Det beror på att hovmästarsås är en emulsionssås som är väldigt söt på grund av sockret. Men, det borde gå bra att byta ut sockret mot sötning, och då helt plötsligt så har du en nyttigare hovmästarsås.
Nu har jag faktiskt tagit fram ett recept på hovmästarsås som är lite nyttigare: Nyttigare hovmästarsås.
Varma och kalla favoriter
Om du ska äta laxen till frukost, då rekommenderar jag att du serverar den till en krämig äggröra. Då får du en perfekt kombination av goda fetter och protein.
Det är också gott att servera laxen till en fräsch sallad med avokado och dillmajonnäs. Just avokado och dill är nämligen perfekta komplement till alla sorters lax.
Det vanligaste är att hitta gravad lax på buffébord, till exempel på julbordet. Lax är därför ett bra alternativ att fylla tallriken med.
Näringsvärde
Laxen i mitt recept innehåller inte alls mycket kolhydrater per 100 gram. Fisken är därför bra ur ett näringsperspektiv på LCHF.
En snabb titt på bilden från Kostbevakningen visar att du får i dig mängder med kolhydrater från sockret. Den är dock missvisande eftersom nästan allt socker stannar kvar i lagen när du tar ur laxen. I verkligheten får du bara i dig runt 2-3 gram kolhydrater per 100 gram fisk.
Om vi istället skriver in den färdiga produkter, dvs 100 g gravad lax så ser det lite annorlunda ut.
Det här är mitt recept på gravlax och det finns oändligt mycket varianter, men jag har alltid gravat så här och fisken är mycket omtyckt på julbordet.
Ingredienser
- 1 kg laxfilé
- 6 msk strösocker
- 4 msk salt
- 10 st vitpepparkorn (krossade)
- 3 msk färsk dill, hackad
Instruktioner
- Strö ut lite blandning i botten av en form. Cirka 1/3.
- Dela laxen i två lika stora bitar och lägg ena biten med skinnet ner i formen.
- Strö över 1/3 till av blandningen.
- Lägg den andra laxbiten över och strö över den sista blandningen..
- Plasta in och ställ in i kylen i två dygn. Vänd på laxen efter ett dygn så att den andra laxbiten får ligga neråt i ett dygn.
- Skiva upp tunt och njut av riktigt god gravlax.
Hej har på senaste 3 åren börjat gilla gravlax/röding/öring/sik. Använder aldrig socker i gravningen. Behövs inte alls. Kör med grovsalt färsk dill bara. Ibland krossade enbär eller vitpeppar men aldrig socker. Bara tips👍
Det här ska jag testa. Tack för info