Gravad lax
Gravad lax eller gravlax är en klassiker på svenska högtider som julbord, påsk och midsommar. Här har du ett recept som är fantastiskt gott.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time3 timmar t
Total tid3 timmar t 10 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Yield: 10
Author: Lari Salminen
- 1 kg laxfilé
- 6 msk strösocker
- 4 msk salt
- 10 st vitpepparkorn (krossade)
- 3 msk färsk dill, hackad
Blanda ihop socker, salt, vitpeppar och dill.
Strö ut lite blandning i botten av en form. Cirka 1/3.
Dela laxen i två lika stora bitar och lägg ena biten med skinnet ner i formen.
Strö över 1/3 till av blandningen.
Lägg den andra laxbiten över och strö över den sista blandningen..
Plasta in och ställ in i kylen i två dygn. Vänd på laxen efter ett dygn så att den andra laxbiten får ligga neråt i ett dygn.
Skiva upp tunt och njut av riktigt god gravlax.