Hasselnötsbrownies
”Bästa kakan du någonsin har bakat!”
Det är orden som min fru som inte äter lchf kastade ur sig när hon
smakade mina nybakta hasselnötsbrownies.
Dessa är magiskt goda. Lite kladdiga, saftiga och med underbara
smaker.
Det är en mjuk botten med hela hasselnötter i, sen är det en krämig och supergod chokladkräm och pricken över i är lite rostade och hackade hasselnötter.
De innehåller inget mandelmjöl och inget fiberhusk, men är man nötallergiker så blir det
ju svårt med tanke på hasselnötterna.
Dessa hasselnötsbrownies kan du dela upp i bitar och sedan frysa in de. Helt perfekt att ha färdigt i frysen och sen plocka fram vid behov.
Ingredienser
Kakbotten
- 1 dl Sötning
- 120 g Smält smör, normalsaltat
- 3 ägg
- 0,8 dl Kakaopulver
- 3 msk Kokosmjöl
- 1 tsk Xantangummi
- 1 tsk Bakpulver
- 0,25 tsk salt
- 1 dl Vatten
- 1 dl Hasselnötter
Chokladkräm
- 0,8 dl Grädde
- 50 g Mörk choklad
- 1 msk Sötning
- 0,25 tsk Vaniljextrakt
- 2 nypa salt
Topping
- Hackade och rostade hasselnötter
Instruktioner
Kakan
- Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
- Häll i det smälta smöret, det ska inte vara för varmt. Vispa ihop.
- Blanda ihop de torra ingredienserna, utom nötterna.
- Vispa ner de torra ingredienserna snabbt i äggvispet.
- Tillsätt vattnet, lite i taget. Smeten ska bli smidig, men inte flytande. Det ska gå att bre ut den i en ugnsform.
- Tillsätt hela nötter och blanda.
- Häll upp smeten i en ugnsfast form, cirka 20×20 cm som du har klätt med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt.
- Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter.
- Ta ut botten och låt den svalna.
Chokladkräm
- Lägg alla ingredienser i en liten kastrull.
- Värm upp på låg värme så att chokladen smälter. Rör hela tiden med en slickepott.
- Till en början så kommer det bli grynigt, men allt eftersom kommer chokladen att smälta och blandas med grädden, så du kommer att få till en jämn och fin chokladkräm. Dra kastrullen åt sidan.
Montering av kakan
- När kakbotten har svalnat, då häller du chokladkrämen på den och fördelar den jämnt över hela kakbotten.
- Rosta hackade hasselnötter i en torr stekpanna. Kör på medelvärme och håll koll så de inte bränns vid.
- Strö nötterna över hela kakan och ställ sedan kakan kallt någon timme innan du tar ut den och delar upp i lagom stora bitar. Det behöver inte vara mer än 5×5 cm, för det är en mäktig kaka.
- Nu är det bara att mumsa i dig!