Go Back
+ servings
En stapel av chokladfudge med hackade nötter på en tallrik.
Print
4,34 av 9 röster

Hasselnötsbrownies

Magiskt goda hasselnötsbrownies som är helt anpassade för dig som äter lchf, men som ändå vill kunna njuta av en god kaka till kaffet.
Förberedelser15 minuter
Active Time20 minuter
Total tid35 minuter
Måltid: Bakverk & kakor
Yield: 12
Author: Lari Salminen

Materials

Kakbotten

  • 1 dl Sötning
  • 120 g Smält smör, normalsaltat
  • 3 ägg
  • 0,8 dl Kakaopulver
  • 3 msk Kokosmjöl
  • 1 tsk Xantangummi
  • 1 tsk Bakpulver
  • 0,25 tsk salt
  • 1 dl Vatten
  • 1 dl Hasselnötter

Chokladkräm

  • 0,8 dl Grädde
  • 50 g Mörk choklad
  • 1 msk Sötning
  • 0,25 tsk Vaniljextrakt
  • 2 nypa salt

Topping

  • Hackade och rostade hasselnötter

Instruktioner

Kakan

  • Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
  • Vispa ägg och sötning riktigt fluffigt.
  • Häll i det smälta smöret, det ska inte vara för varmt. Vispa ihop.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna, utom nötterna.
  • Vispa ner de torra ingredienserna snabbt i äggvispet.
  • Tillsätt vattnet, lite i taget. Smeten ska bli smidig, men inte flytande. Det ska gå att bre ut den i en ugnsform.
  • Tillsätt hela nötter och blanda.
  • Häll upp smeten i en ugnsfast form, cirka 20x20 cm som du har klätt med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt.
  • Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 minuter.
  • Ta ut botten och låt den svalna.

Chokladkräm

  • Lägg alla ingredienser i en liten kastrull.
  • Värm upp på låg värme så att chokladen smälter. Rör hela tiden med en slickepott.
  • Till en början så kommer det bli grynigt, men allt eftersom kommer chokladen att smälta och blandas med grädden, så du kommer att få till en jämn och fin chokladkräm. Dra kastrullen åt sidan.

Montering av kakan

  • När kakbotten har svalnat, då häller du chokladkrämen på den och fördelar den jämnt över hela kakbotten.
  • Rosta hackade hasselnötter i en torr stekpanna. Kör på medelvärme och håll koll så de inte bränns vid.
  • Strö nötterna över hela kakan och ställ sedan kakan kallt någon timme innan du tar ut den och delar upp i lagom stora bitar. Det behöver inte vara mer än 5x5 cm, för det är en mäktig kaka.
    En bit hasselnötsbrownie med hackade nötter på toppen, placerad på en grön tallrik.
  • Nu är det bara att mumsa i dig!
    En hand håller en bit hasselnötsbrownie med en bit tagen från den.