Hovmästarsås
Hovmästarsås, eller gravlaxsås som många även kallar det är en sås som är ett måste till gravad lax på julbordet och midsommarbuffén. Det är en av de klassiska såserna som troligtvis alla har smakat någon gång.
Precis som med många klassiker, så finns det massor av olika varianter av recept och så är det även med mitt recept.
Innehållsförteckning
- Hovmästarsås eller gravlaxsås
- Ett lite nyttigare recept
- Mer om såsen
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Hovmästarsås eller gravlaxsås?
Är det någon skillnad på en hovmästarsås eller gravlaxsås? Svaret är nej. Det är exakt samma sås, men det är en sås som har fått dubbla namn.
Det ordinarie namnet på såsen är hovmästarsås och det kom till då det ofta var hovmästaren på finare restauranger som slog ihop såsen vid matbordet inför gästerna.
Namnet gravlaxsås har kommit av att det är en sås som oftast äts tillsammans med gravad lax.
Några säger att en gravlaxsås har lite mer senapssmak, men det råder delade meningar om detta. I min värld så är det samma sås men olika namn.
En lite nyttigare variant
Om man ser till ingredienserna i en klassisk hovmästarsås, så är det en rätt så söt senapsbaserad emulsionssås, där socker spelar en stor roll.
Men, för att minska ner lite på kolhydraterna så använder jag mig av sötning istället, i form av Nick’s Use Like Sugar som jag tycker är det absolut bästa sötningsmedlet på marknaden just nu.
Det ger fortfarande sötman men tas inte upp av kroppen, vilket gör att det inte har någon påverkan på blodsockret heller.
Dock så använder jag mig av två sorters senap, nämligen vanlig dijonsenap och sen en klassisk mild senap, typ Slotts Original. Den senare innehåller lite socker, men i receptet så används endast 3 msk vilket ger otroligt liten mängd kolhydrater i det stora hela. Man får tänka på att man sällan tar speciellt mycket sås till gravlaxen.
Mer om näringsvärdena och mängden kolhydrater längre ner.
Lite mer om hovmästarsås
Som jag har nämnt ovan så är hovmästarsås eller gravlaxsås en sås som är starkt förknippad med gravlax. Det innebär att vi i Sverige äter den på våra klassiska högtider, så som jul, påsk och midsommar.
Men, det är inte helt ovanligt att det serveras gravad lax med hovmästarsås på många olika restauranger runt om i landet. Kanske även på en toast, i form av en gravlaxtoast.
Jag skulle nog vilja påstå att det är en väldigt svensk klassiker till sås, men det finns varianter på den i till exempel Danmark där man gör det lite mer majonnäsaktigt, med äggulor i.
Såsen i sig är en så kallad emulsionssås, vilket är en sås som baseras på vätskor som inte vill blandas egentligen, men där man har ingredienser som gör att när man slår ihop såsen så uppstår kemi som gör att såsen håller ihop.
Några andra klassiska emulsionssåser är hollandaise, bearnaise och majonnäs.
Hållbarheten på såsen är utan problem en vecka om den försvaras i kylen och att du har varit noga med hygienen.
Näringsvärden
Okej, en så pass söt sås som denna ändå är, hur ser det ut med mängden kolhydrater?
Vi börjar med att kika lite närmare på hur näringsvärdena för såsen ser ut när vi lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen.
Som du kan se i tabellen ovan, så är det den vanliga senapen som är den största ”boven” i dramat gällande kolhydraterna. Men, om man då tänker på att en sats av denna såsen troligtvis räcker till nästan 10 portioner med tanke på att man inte äter så mycket sås, då blir det inte mer än knappt 2 gram kolhydrater per portion.
Så, med tanke på hur sällan det är vi äter gravad lax och hur liten mängd det är, så tycker jag att man gott kan unna sig det hela. Genom att vi använder sötning istället för socker så har vi ändå tagit bort den absolut värsta mängden av kolhydrater.
Dock så är det värt att tänka på att om du väldigt lätt triggas av det söta så bör du undvika gravlaxsåsen helt.
Ingredienser
- 1 msk Dijonsenap
- 3 msk Svensk senap (typ Slotts original)
- 1,5 msk Vitvinsvinäger
- 1 msk Sötning
- 2 dl Rapsolja
- 3 msk Hackad dill
- 0,5 tsk salt
- Lite nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Häll upp de båda senapssorterna, sötning och vitvinsvinäger i en skål.
- Börja vispa ihop det med en elvisp. Vispa så att sötningen löses upp.
- Tillsätt sedan oljan i en fin stråle, sakta, sakta. Allt eftersom kommer såsen att börja tjockna till.
- Smaka av så att det är lagom balans i smaken.
- Häll upp i en burk och förvara i kylen. Servera sedan med gravad lax.
Supergod
Jättegod