Go Back
+ servings
Vit skål med grönsaksoppa och en sked, med lax på en tallrik i bakgrunden.
Print
5 av 2 röster

Hovmästarsås

Hovmästarsås eller gravlaxsås som många kallar det är en klassisk sås att ha till gravad lax på olika högtider. Här har du ett recept anpassat för lchf.
Förberedelser5 minuter
Active Time5 minuter
Total tid10 minuter
Måltid: Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept, Såser & röror
Yield: 10
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 msk Dijonsenap
  • 3 msk Svensk senap (typ Slotts original)
  • 1,5 msk Vitvinsvinäger
  • 1 msk Sötning
  • 2 dl Rapsolja
  • 3 msk Hackad dill
  • 0,5 tsk salt
  • Lite nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Häll upp de båda senapssorterna, sötning och vitvinsvinäger i en skål.
  • Börja vispa ihop det med en elvisp. Vispa så att sötningen löses upp.
  • Tillsätt sedan oljan i en fin stråle, sakta, sakta. Allt eftersom kommer såsen att börja tjockna till.
  • När du har tillsatt all olja så blandar du ner lite salt, peppar och den hackade dillen.
  • Smaka av så att det är lagom balans i smaken.
  • Häll upp i en burk och förvara i kylen. Servera sedan med gravad lax.
    Skål med gravlaxsås innehållande dill och senap, med en sked i. Bakom syns en tallrik med gravad lax.