Köttfärslimpa
Klassisk husmanskost som smakar hur gott som helst och vad är egentligen smarrigare än en köttfärslimpa? Det är en maträtt som de flesta i familjen älskar, både vuxna och barn. Dessutom är det en rätt som är enkel att göra.
Här kommer mitt recept på köttfärslimpa i LCHF-style. Med det här receptet kan du äta rätten hur ofta du vill, oavsett hur strikt eller liberal du är i din kost. Allt handlar egentligen om vilka goda tillbehör du väljer.
Innehållsförteckning
Den här köttfärslimpan är otroligt lätt att laga och blir otroligt god. Med rätt kryddsättning kan du få en djup och mustig smak som bara blir ännu godare om du serverar en gräddsås till.
Jag tycker dessutom om att servera pressgurka och kokta grönsaker till!
Smakrikt LCHF-recept på köttfärslimpa
Något som är viktigt är att välja rätt kryddsättning. Generellt behövs det inte så många kryddor, utan det väsentliga är bara att välja rätt! Jag tycker om att ha i kalvfond i färssmeten.
Då får du snabbt rejält med smak och ett bra djup i smaksammansättningen.
Jag har dessutom i gott om lök, salt och svartpeppar.
För att få till en bra form på färssmeten så gäller det att ha i bindande ingredienser. Här har jag valt att ha ägg och pofiber i smeten. Det ger extra fett och protein samt mindre kolhydrater.
Dessutom blir det enkelt att forma limpan tack vare de två ingredienserna.
Jag brukar använda blandfärs när jag gör den här rätten. Då får du både en bra fetthalt och en perfekt konsistens. Ta en titt i kyldisken för att välja den blandfärs som har högst fetthalt.
Goda tillbehör
Så vad ska man servera till en god köttfärslimpa för att det ska bli LCHF-vänligt? Ett givet tillbehör är givetvis en riktigt god gräddsås! Du hittar ett recept på gräddsås här på LCHF-arkivet.
Spara skyn från ugnsformen och tillsätt den i såsen för att få extra mycket smak!
Vill du minska ner på mejerier, då kan du istället göra min enkla och goda lökskysås.
Jag tycker om att servera kokta grönsaker till den här rätten. Vad sägs till exempel om kokt broccoli och blomkål? Det är grönsaker med relativt neutrala smaker som låter den goda gräddsåsen komma fram.
Det är också gott att servera en riktigt god smörstekt vitkål till färsen.
Det som är så bra är att du själv kan styra över det totala kolhydratinnehållet i hela maträtten. Allt beroende på vilja grönsaker du väljer som tillbehör!
Näringsvärden
Min LCHF-vänliga köttfärslimpa har en riktigt bra näringsprofil och passar utmärkt för både strikt och liberal kost. Du kan även äta den om du äter enligt keto.
Ta en titt på bilden från Kostbevakningen för att se hur få kolhydrater den innehåller!
Maträtten innehåller runt 15 gram kolhydrater, vilket bara blir runt 3,7 gram per portion eftersom receptet är gjort för 4 portioner.
Det innehåller dessutom gott om protein och naturligt fett från kött och ägg.
Om du hellre vill äta en riktig svensk klassiker, så kan jag rekommendera dig att testa på min goda kålpudding.
Ingredienser
Instruktioner
- Hacka löken fint.
- Blanda ihop samtliga ingredienser. Använd en köksassistent eller blanda för hand.
- Ta fram en plåt och klä den med lite bakplåtspapper.
- Forma färsen till ”limpor” likt en vanlig brödlimpa. Om du gör ett par stycken mindre eller en enda stor, det är helt upp till dig. Ju mindre limpor, desto kortare tillagningstid. Du kan även använda dig av en avlång brödform som du smörar lite först och sen plattar ut färsen i. Då får du en mer fyrkantig form på din limpa.
- Grädda i ugn på 200 grader 25-45 minuter, beroende på vilken storlek du har valt att göra. Har du en kökstermometer så använd den. Limpan är klar vid 73 grader i kärntemperatur.
- Ta ut den och låt den vila i 10-15 minuter innan du skär upp den.
- Spadet som du får över på plåten eller i brödformen kan du använda i såsen. Det är bara att sila ner den direkt i din sås.
- Servera sedan med goda tillbehör och en riktigt god sås.
Hur får du den så fin, så
den går att skiva så fint?
Min blir mest likt en ”köttgrotta” som man får tamed en sked!