Köttfärslimpa
En klassisk köttfärslimpa är husmanskost i sin bästa form! Otroligt gott sätt att använda köttfärs på och passar perfekt till en god söndagsmiddag.
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time40 minuter minuter
Total tid55 minuter minuter
Måltid: Kött, Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 800 g Blandfärs
- 50 g Lök (gul)
- 2 st ägg
- 1 dl Pofiber
- 2 msk Kalvfond, koncentrerad
- 2 tsk salt
- 2 floz Svartpeppar (malen)
- 2 dl Grädde
Hacka löken fint.
Blanda ihop samtliga ingredienser. Använd en köksassistent eller blanda för hand.
Ta fram en plåt och klä den med lite bakplåtspapper.
Forma färsen till "limpor" likt en vanlig brödlimpa. Om du gör ett par stycken mindre eller en enda stor, det är helt upp till dig. Ju mindre limpor, desto kortare tillagningstid.
Du kan även använda dig av en avlång brödform som du smörar lite först och sen plattar ut färsen i. Då får du en mer fyrkantig form på din limpa.
Grädda i ugn på 200 grader 25-45 minuter, beroende på vilken storlek du har valt att göra.
Har du en kökstermometer så använd den. Limpan är klar vid 73 grader i kärntemperatur.
Ta ut den och låt den vila i 10-15 minuter innan du skär upp den.
Spadet som du får över på plåten eller i brödformen kan du använda i såsen. Det är bara att sila ner den direkt i din sås.
Servera sedan med goda tillbehör och en riktigt god sås.