Krämig moussaka

16
Krämig moussaka är en klassisk och smakrik LCHF-rätt som kombinerar saftig köttfärs med aubergine och en fyllig ostsås.
Denna grekiska gratäng är ett perfekt alternativ till lasagne, där auberginen ersätter pastaplattorna och bidrar med en härlig textur och mild smak.
Den krämiga såsen med grädde och ost gör rätten extra lyxig och mättande. Perfekt för både vardag och fest – en riktig comfort food med medelhavskänsla!

Recept och bild: Sofie
Total tid:
1 timme
15 minuter
Servings: 4
portioner
Ingredienser
- 2 st auberginer
- Örtsalt
- Olivolja
Köttfärsen
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 500 g köttfärs
- 100-150 g tomatpuré
- 2 msk kalvfond koncentrerad
- Ca. 0,5 dl grädde
- Salt
- Svartpeppar
- Ca. 2 msk kanel
Ostsås
- 2 dl grädde
- 2 dl crème fraiche
- 2 st äggulor
- 2 dl riven ost
- 1 nypa kanel
- Riven ost till topping
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär auberginerna i tunna skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda i ugnen i 5–10 minuter. Ta ut och lägg åt sidan så länge.
Köttfärsen
Ostsåsen
- Blanda grädde, crème fraiche, äggulor, riven ost och en nypa kanel i en kastrull. Värm under omrörning tills osten har smält. Det ska inte koka utan bara smälta till en jämn ostsås.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med
automatik från en internationell databas och kan därför vara något
missvisande ibland.
Har du provat
receptet?Nämn
@lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!
Några andra goda gratänger att testa
Om du inte är ett fan av moussaka så kanske dessa gratänger som är kompletta måltider kan funka istället.



