Kreolsk kycklinggryta
Det här är en kreolsk kycklinggryta som ursprungligen skall lagas med fläskfilé, så det går alldeles utmärkt att byta ut kycklingen med fläskfilé. Jag använde kycklinglårfilé av den anledningen att jag tycker det är mer mört och saftigt än filé, men det är ju en smaksak. Det går lika bra med vanlig bröstfilé. Själva grytan i sig är inte bara en riktigt matig gryta, utan det är även en väldigt smakrik gryta. Vill man göra den ännu mer LCHF-vänlig kan man hoppa över syltlöken, fast den gör väldigt lite i det stora hela. Servera med blomkålsris eller något annat tillbehör som du tycker är gott till grytor.
Ingredienser
- 1000 g kycklinglårfilé Eller annan benfri kyckling.
- 200 g chorizo
- 100 g färska champinjoner
- 150 g paprika (röd)
- 100 g gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 dl Grädde
- 2 msk kalvfond (koncentrerad)
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl vatten
- 100 g svarta oliver
- 100 g syltlök
- 100 g cornichoner
- 150 g naturell färskost
- 1 msk torkad basilika
- 20 g smör
- 2 msk olivolja
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
- Skär upp kycklingen i lagom stora bitar och bryn den i en stekpanna i smör och olja. Salta och peppra och lägg kycklingen i en gryta.
- Skär chorizon i slantar och champinjoner, lök, paprika i bitar.
- Fräs korv, champinjoner, lök och paprika i en stekpanna och pressa vitlöken över. Häll över i grytan med kycklingen.
- Slå på vatten, grädde, creme fraiche och tillsätt buljongen och basilikan.
- Koka upp och låt det hela puttra cirka 10 minuter.
- Blanda ner philadelphiaosten, oliver, cornichoner och syltlök. Låt puttra ytterligare 10 minuter.
- Smaka av med salt och svartpeppar.