Pressgurka
Är du sugen på hederlig pressgurka men vågar inte äta det på grund av allt socker? I så fall har du tur, för jag har nämligen knåpat ihop ett LCHF-vänligt recept som kommer att överraska dina smaklökar.
Receptet är inte bara enkelt att följa, utan det innehåller få ingredienser som de flesta har hemma. Det är bara att sätta igång direkt!
Gammal hederlig pressgurka till pannbiffarna eller annan husmanskost är enormt gott. Det är helt enkelt pricken över i:et i många maträtter. Här kommer därför ett recept som du kommer att få stor användning av.
Jag brukar servera min pressgurka till en lång rad maträtter. Det är ett solklart tillbehör till pannbiffar, köttfärslimpa, söndagsstek och köttbullar. Men det går även att servera gurkan till mer överraskande maträtter såsom grillade köttbitar för att få en smakexplosion i munnen. Du väljer helt enkelt själv när du vill ställa fram din goda gurka på bordet.
LCHF-vänlig variant av pressgurka
Problemet med vanliga recept är att man använder sig utav en hel del socker. Vi vet alla att socker och LCHF inte är en bra kombination. Socker ska du undvika så gott du kan.
I mitt recept har jag därför testat att använda sötning istället. Jag tänkte att det ju måste gå minst lika bra. Och det gjorde det! Jag har valt att använda Nick’s Use Like Sugar. Det är min favoritsötning och den jag använder i de flesta recept. Det beror på att sötningen ger en god smak och att den är enkel att använda. Du hittar den i välsorterade matbutiker och hälsokostbutiker.
Få till perfekta gurkbitar
Det är viktigt att din gurka får rätt konsistens när du gör pressgurka. Allt för att den ska påminna dig om gamla barndomsminnen och restaurangbesök.
Det första du ska göra är att skiva gurkan riktigt tunt och fint. Då blir det enklare att få till rätt konsistens. Använd en mandolin, matberedare eller osthyvel för att skiva gurkan. Då får du finare och tunnare bitar än om du använder en kniv.
Därefter måste du pressa den, det heter ju trots allt pressgurka. Använda något riktigt tungt för att skapa press på gurkan så att den mjuknar.
Hur länge håller den här pressgurkan
Allt som är inlagt i ättika har en riktigt bra hållbarhet.
Normalt sett när man gör en inläggning på ättika och socker, så har man en hållbarhet som egentligen är näst intill hur lång som helst under förutsättning att man har hanterat allt på ett hygieniskt sätt.
Men, här har vi ju plockat bort sockret som har en konserverande förmåga. Det gör att hållbarheten minska något.
Dock, så kan du räkna med att den utan problem håller två veckor och längre än så behöver den inte hålla, för den kommer att ta slut innan dess.
Näringsvärde
I mitt recept på pressgurka á la LCHF så ingår det bland annat gurka, ättiksprit och sötning. Den goda smaken kommer från persilja, vitpeppar och salt. Hoppa inte över något i kryddningen, för alla delar är lika viktiga.
(Näringsvärden från Kostbevakningen)
Det finns en del kolhydrater i bland annat gurkan, sötningen och ättikspriten. Men oroa dig inte för varken ättikspriten eller sötningen. Det mesta stannar i lagen som du lyfter upp gurkan från när du ska äta den. Fokusera istället på den otroligt goda smaken du får. Det här är den bästa varianten om du vill äta något annat än färsk gurka.
Vill du läsa mer om gurka överlag så hittar du en hel del information hos Wikipedia
Utrustning
- Mandolin
- Bunke
Ingredienser
Instruktioner
- Skiva gurkan tunt. Välj själv o du vill ha skalet på eller inte. Jag tycker det ger både smak och färg så jag brukar behålla det på.
- Lägg den skivade gurkan i en bunke/skål och strö saltet över gurkan. Blanda ihop lite.
- Placera en tallrik eller annan skål över och lägg en vikt ovanpå. Detta för att skapa press (därav pressgurka). Låt stå i cirka 30 minuter.
- Blanda alla de andra ingredienserna i en skål och rör runt så att sötningen löses upp.
- Häll av vätskan från gurkan och flytta över gurkan till en väl rengjord burk.
- Slå lagen över gurkan, rör om och ställ kallt i ett par timmar.
Supergott!
Väldigt gott!