Matgikens blåbärsmuffins
Vankas det fest, fika eller kalas? Då är det dags att slänga ihop LCHF-vänliga muffins som inte innehåller socker eller vetemjöl. Smaksätt dem med vaniljpulver och blåbär för en extra lyxig touch! Här kommer ett otroligt gott recept på klassiska blåbärsmuffins á la LCHF!
De muffins du köper i affären innehåller ofta både socker och gluten, något som inte passar i en LCHF-kost. Med dessa goda blåbärsmuffins får du istället ett perfekt alternativ till klassiska muffins. De kanske inte lämpar sig för att äta varje dag, men ibland kan det vara gott med något sött till eftermiddagskaffet!
Recept och bild: Matgiken
LCHF blåbärsmuffins med hög fetthalt
Blåbärsmuffins är helt otroligt gott att äta och dessa muffins bokstavligen smälter i munnen. Om du liksom jag är en blåbärsälskare så kommer det här att bli en av dina favoritdesserter. Med detta recept får du dessutom möjlighet att baka med alla de blåbär du plockar i skogen under sommaren.
Glutenfria blåbärsmuffins som är LCHF-vänliga, kan det bli bättre än så? Istället för socker innehåller detta recept sötning i form utav Nick’s Use Like Sugar. Istället för inflammationsdrivande och kolhydratrikt vetemjöl innehåller receptet istället kokosmjöl och mandelmjöl.
Med gott om ägg, smör, grädde och färskost får du dessutom upp fetthalten, vilket gör muffinsen mer matiga.
Använd frysta blåbär till blåbärsmuffins
Stora saftiga blåbärsmuffins som är enkla att baka – vem gillar inte det? Om du inte planerar att servera dessa goda muffins till familj och vänner när de är nygräddade så går det bra att frysa in dem. På så sätt har du alltid fika redo när besök knackar på dörren.
Kom ihåg att använda frysta bär som kommer direkt ifrån frysen. Låt inte bären tina innan du vänder ner dem i smeten. Då kommer du nämligen att få en lila smet med blåbär i, istället för ljusa fina muffins. Det bästa är därför att röra ihop alla ingredienser och sedan ta ut blåbären från frysen först när det är dags att använda dem.
Givetvis går det även bra att använda färska blåbär om du precis har varit ute i blåbärsskogen. Se bara till att inte mosa dem när du rör ner dem i smeten.
Näringsvärde
Låt oss ta en titt på dessa blåbärsmuffins näringsvärde genom att kika hos Kostbevakningen. Näringsvärdet stämmer inte helt eftersom sötningen inte finns med i registret, men du får en bra fingervisning om hur det ligger till.
Enligt Kostbevakningen innehåller detta LCHF-recept 222 gram fett och 32 gram kolhydrater. Det ger 18,5 gram fett och 2,7 gram kolhydrater per portion räknat på 12 portioner/muffins.
Vilda blåbär är dessutom små näringsbomber i sig. Visste du att dessa smakrika bär innehåller höga halter av både vitamin C, E och A samt antioxidanter.
Ett annat recept med blåbär som är passar toppen till kaffet, eller som en efterrätt, det är min goda Cheesecake med blåbärsspegel.
Ingredienser
- 3 ägg
- 0,5 dl sötning
- 100 g Smör
- 1 dl Grädde
- 75 g Färskost naturell
- 50 g Kokosmjöl
- 100 g Mandelmjöl
- 0,5 tsk Vaniljpulver
- 1 tsk Bakpulver
- 1,5 dl Blåbär (frusna)
Instruktioner
- Börja med att starta ugnen på 200 grader och förbered 12 stycken muffinsformar på en plåt.
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner färskosten och grädden i smöret så du får en någorlunda jämn smet.
- Blanda ner färskostblandningen i äggvispet.
- Blanda samtliga torra ingredienser och rör ner de i smeten. Använd gärna en sikt, så du inte får några onödiga klumpar.
- Vänd ner blåbären i smeten.
- Häll upp smeten i muffinsformarna och ställ in i ugnen. Grädda i cirka 30 minuter.
- Ta ut muffinsen och låt de svalna på ett galler.
Ska de verkligen gräddas i ugnen i 30 minuter? Låter väldigt lång tid för muffins