Mustig fläskköttgryta

Jag älskar verkligen härliga köttgrytor med massor av goda
smaker.
Häromdagen så gjorde jag en mustig fläskköttgryta när jag hittade
en bit picnicbog med kort datum och bra pris.
Det går ju att använda vilket fläskkött som helst, men jag kör
helst på picnicbog, karré eller liknande.
Självklart så kan du använda nötkött eller viltkött om du vill göra
en ännu mer mustig gryta.
Jag använde mig av en tryckkokare, för det håller ner koktiden väldigt bra. Då körde jag den i en timme ungefär och om man inte har tryckkokare så kanske man får låta den puttra ett par timmar.
Detta är en helt perfekt gryta att göra storkok av och receptet är anpassat för en större mängd mat, cirka 8 portioner.
Ingredienser
- 1,4 kg Fläskkött
- 4 dl Rödvin
- 4 dl Vatten
- 400 g Finkrossade tomater
- 2 st Stjärnanis
- 1 tsk Rosmarin, torkad
- 1 tsk Timjan, torkad
- 3 msk Tamarisoja
- 3 msk Kalvfond, koncentrerad
- 2 st Lagerblad
- 300 g Champinjoner
- 150 g Morot
- 100 g Rödlök
- 5 Vitlöksklyftor
- Örtsalt
- 1-2 tsk srirachasås
- nymalen svartpeppar
- Cirka 2 msk arrowrot
- Smör till stekning
- 1-2 dl oliver
Instruktioner
- Skär köttet i tärningar. 2×2 cm funkar fint, eller större om du tycker om större bitar.
- Skär moroten i slantar, champinjonerna i stora klyftor, hacka vitlöken grovt och löken i “båtar”.
- Bryn grönsakerna i lite smör. Häll grönsakerna i grytan.
- Häll på lite vatten i stekpannan och koka ur alla smaker. Häll vattnet i kastrull en och tillsätt övriga ingredienser utom arrowroten.
- Låt allt koka upp och sen stå och puttra under lock tills det att köttet är riktigt mört och fint.
- Blanda arrowroten i lite vatten och rör runt så den löser upp sig. Häll i redningen lite i taget i den sjudande grytan under omrörning tills du har rätt konsistens på grytan.