Mustig fläskköttgryta
Detta är en mustig fläskköttgryta som är väldigt lätt att laga och full av härliga smaker. Använd nötkött eller vilt om du hellre vill det.
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time2 timmar t 20 minuter minuter
Total tid2 timmar t 40 minuter minuter
Måltid: Grytor, Kött, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 8
Author: Lari Salminen
- 1,4 kg Fläskkött
- 4 dl Rödvin
- 4 dl Vatten
- 400 g Finkrossade tomater
- 2 st Stjärnanis
- 1 tsk Rosmarin, torkad
- 1 tsk Timjan, torkad
- 3 msk Tamarisoja
- 3 msk Kalvfond, koncentrerad
- 2 st Lagerblad
- 300 g Champinjoner
- 150 g Morot
- 100 g Rödlök
- 5 Vitlöksklyftor
- Örtsalt
- 1-2 tsk srirachasås
- nymalen svartpeppar
- Cirka 2 msk arrowrot
- Smör till stekning
- 1-2 dl oliver
Skär köttet i tärningar. 2x2 cm funkar fint, eller större om du tycker om större bitar.
Bryn det i lite smör och krydda med örtsalt och peppar.
Häll över i en gryta/tryckkokare.
Skär moroten i slantar, champinjonerna i stora klyftor, hacka vitlöken grovt och löken i "båtar".
Bryn grönsakerna i lite smör.
Häll grönsakerna i grytan.
Häll på lite vatten i stekpannan och koka ur alla smaker. Häll vattnet i kastrull en och tillsätt övriga ingredienser utom arrowroten.
Låt allt koka upp och sen stå och puttra under lock tills det att köttet är riktigt mört och fint.
Tillsätt oliverna.
Smaka av med salt och peppar och övrig kryddor.
Blanda arrowroten i lite vatten och rör runt så den löser upp sig.
Häll i redningen lite i taget i den sjudande grytan under omrörning tills du har rätt konsistens på grytan.
Servera direkt med en klick smetana och lite hackad persilja.