Renskavsgryta
Renskavsgryta är en fantastisk rätt för de som äter en LCHF-kost, eftersom den innehåller mycket protein och naturliga fetter. För att göra en LCHF-version av renskavsgryta kan man använda sig av råvaror som passar in i en lågkolhydratkost.
Svamp är något som man gärna har i sin renskavsgryta och jag måste nog lägga en extra röst för att man använder sig av kantareller, alternativt trattkantareller. Det är svamp som passar ypperligt i en renskavsgryta.
Om du inte får tag i renskav, så kan du välja kronhjortsskav istället som även det har en god viltsmak.
Normalt så äter man potatis till renskavsgryta, men för att göra renskavsgrytan helt LCHF-vänlig kan man servera den utan potatis och istället välja ett alternativ som passar in i en lågkolhydratkost, som exempelvis blomkålsmos, blomkålsris eller rostade grönsaker. Lingon passar utmärkt till renskavsgryta och är också LCHF-vänligt eftersom de innehåller relativt lite kolhydrater och om du gör som mig, så har du gjort egen lingonsylt.
Sammanfattningsvis är renskavsgryta en fantastisk rätt för de som äter en LCHF-kost eftersom den är rik på protein och naturliga fetter och kan anpassas till en lågkolhydratkost genom att använda LCHF-vänliga ingredienser och serveras med ett passande tillbehör.
Recept och bild: Susanne
Ingredienser
Instruktioner
- Ta ut renskaven ur frysen precis innan tillagning. Den ska alltså inte tinas upp innan.
- Bryn renskaven i en stekpanna med höga kanter, typ en traktörpanna.
- Skär ner svampen i mindre bitar.
- Tillsätt lök och svamp i renskaven och låt den brynas med några minuter.
- Salta och peppra.
- Blanda ihop allt och låt sedan grytan stå och sjuda på svag värme i 15-20 minuter. Om det blir lite för torrt under tiden kan du tillsätta lite vatten. Det är viktigt att renskavsgrytan får puttra ett tag så att alla smaker kommer fram ordentligt.
- Smaka av och servera direkt med goda tillbehör.