Renskavsgryta
En renskavsgryta är en klassisk rätt som är full av smaker, men ändå är otroligt lättlagat. Svensk tradition på en tallrik helt enkelt och god lchf-mat.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time30 minuter minuter
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Grytor, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen
- 480 g Renskav
- 150 g Purjolök
- 150 g Gul lök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 200 g Färsk svamp
- 5 dl Grädde
- 1 tsk Timjan, torkad
- 1 msk Kalvfond, koncentrerad
- 2 dl Smetana
- 2 krm nymalen svartpeppar
- salt
- Smör till stekning
Ta ut renskaven ur frysen precis innan tillagning. Den ska alltså inte tinas upp innan.
Bryn renskaven i en stekpanna med höga kanter, typ en traktörpanna.
Skala och hacka både purjolök och gul lök under tiden. Hacka/riv vitlöken.
Skär ner svampen i mindre bitar.
Tillsätt lök och svamp i renskaven och låt den brynas med några minuter.
Salta och peppra.
Tillsätt grädde, smetana, kalvfond och timjan.
Blanda ihop allt och låt sedan grytan stå och sjuda på svag värme i 15-20 minuter.
Om det blir lite för torrt under tiden kan du tillsätta lite vatten. Det är viktigt att renskavsgrytan får puttra ett tag så att alla smaker kommer fram ordentligt.
Smaka av och servera direkt med goda tillbehör.