Go Back
+ servings
En skål med renskavsgryta som innehåller kött, grönsaker och örter.
Print
5 av 1 röst

Renskavsgryta

En renskavsgryta är en klassisk rätt som är full av smaker, men ändå är otroligt lättlagat. Svensk tradition på en tallrik helt enkelt och god lchf-mat.
Förberedelser10 minuter
Active Time30 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Grytor, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 480 g Renskav
  • 150 g Purjolök
  • 150 g Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 200 g Färsk svamp
  • 5 dl Grädde
  • 1 tsk Timjan, torkad
  • 1 msk Kalvfond, koncentrerad
  • 2 dl Smetana
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • salt
  • Smör till stekning

Instruktioner

  • Ta ut renskaven ur frysen precis innan tillagning. Den ska alltså inte tinas upp innan.
  • Bryn renskaven i en stekpanna med höga kanter, typ en traktörpanna.
  • Skala och hacka både purjolök och gul lök under tiden. Hacka/riv vitlöken.
  • Skär ner svampen i mindre bitar.
  • Tillsätt lök och svamp i renskaven och låt den brynas med några minuter.
  • Salta och peppra.
  • Tillsätt grädde, smetana, kalvfond och timjan.
  • Blanda ihop allt och låt sedan grytan stå och sjuda på svag värme i 15-20 minuter. Om det blir lite för torrt under tiden kan du tillsätta lite vatten. Det är viktigt att renskavsgrytan får puttra ett tag så att alla smaker kommer fram ordentligt.
  • Smaka av och servera direkt med goda tillbehör.