Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Tartarsås – Sauce Tartar

4 av 2 röster
Tartarsås – Sauce Tartar

Tartarsås, eller Sauce tartare som det så fint heter på franska är en riktigt gammal klassisk sås som har anor långt bak i tiden.

Såsen tros ha fått sitt namn från tiden då råbiffen (Steak tartare) hade sitt genombrott och sedan tagit namnet vidare till att bli en sås.

Idag så är det en sås som mest passar till fisk skulle jag vilja säga, till exempel lax i ugn, torsk i ugn eller panerad fisk.
Det är en sås som jag personligen tycker påminner en hel del som en klassisk remouladsås.

Stekt lax på en god tartarsås.

Ursprungligen så var en tartarsås gjord på enbart majonnäs, äggula och gräslök, men med tiden så har tartarsåsen utvecklats och fått lite nya smaker och ingredienser.

Idag så finns det nog en uppsjö med olika recept på tartarsås, men jag kör på en lite klassisk stil, dock inte så klassisk som ursprungssåsen.

Total tid: 15 minuter
Servings: 4
Author: Lari Salminen

Ingredienser

Instruktioner

  • Blanda majonnäs, smetana, kapris, cornichons, och schalottenlök i en skål. Se till att alla ingredienser är väl fördelade.
  • Tillsätt dijonsenap och blanda ihop till en jämn sås.
  • Pressa saften från en halv citron över blandningen och rör om igen. Citronsaften ger en uppfriskande syra som balanserar smakerna.
  • Tillsätt hackad persilja och dill och smaka av med salt och peppar.
  • Låt Tartarsåsen stå i kylskåp i minst 30 minuter före servering för att låta smakerna kombineras och utvecklas.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

2 responses to “Tartarsås – Sauce Tartar”

4 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.