The Franska – Supergott LCHF-bröd
Äntligen, ett supergott LCHFbröd! Jag kallar det för ”The Franska”…
Det är nog första brödet som jag har fått till en aning som ett riktigt bröd som dessutom har en liten hård skorpa på ytan.
Innehållsförteckning
The Franska – Optimala lchfbrödet!
Med tanke på att detta receptet är ett av de mest delade och mest besökta så är det utan tvivel ett otroligt populärt lchf-bröd som många har provat på att baka.
Det är så populärt att många har skapat egna varianter av det med olika smaksättningar och olika tillagningssätt, men detta receptet på The Franska är mitt originalrecept.
När man läser receptet så kan man tro att det smakar mycket ägg eller ost, men det gör verkligen inte det. Det är bara riktigt gott, speciellt om du skivar det och sedan rostar skivorna.
Lite tips när du ska baka The Franska
– Jag brukar använda en köksassistent för att göra degen, det är det absolut lättaste tycker jag.
– Använd en mild ost, t ex Gouda eller hushållsost.
– Vill du få det mer som en formfranska i utseendet, lägg degen i en avlång brödform och grädda det i den istället.
– Har du inte varmluftsugn kan du öka värmen lite, kanske 185 grader.
– Vallmofrön kan du ersätta med sesamfrön om du inte har det hemma. Annars funkar det jättebra att toppa med riven ost, så får du en ostskorpa uppe på istället. Supergott!
Näringsvärden för detta populära lchfbröd
Ja, frågan som alltid kommer upp är ju hur många kolhydrater brödet innehåller och det ska vi kika lite närmare på.
När jag lägger in alla ingredienser på Kostbevakningen får jag fram dessa näringsvärden.
Hela brödet ligger på 18 kolhydrater och då är 3 av dem pga vallmofröna. Jag skulle tro att man kan få ut ungefär 15-20 skivor på ett bröd, för man skall absolut inte skiva det för tjockt. Det innebär att en skiva innehåller mindre än 1 kolhydrat per skiva, vilket är helt ok för att vara ett lchf eller ketobröd.
Sötningen kan man absolut skippa om man vill, men jag tycker ändå att det tillför en fin nyans till brödet.
Tål du inte mandelmjöl, så finns det en variant här som är utan: The Franska – Utan mandelmjöl
Ingredienser
Instruktioner
- Sätt på ugnen på 175 grader varmluft.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke (förutom vallmofröna).
- Riv osten så fint som möjligt. Har du köpt färdigriven ost kan du köra den i en matberedare för att få den i lite mindre bitar.
- Blanda ner ägg, äggvitor och den rivna osten i de torra ingredienserna och blanda ihop. Tänk på att inte arbeta degen för mycket, då tappar bakpulvret sin funktion att svälla. Så, när du ser att degen har blandats slutar du arbeta den.
- Samla ihop degen i mitten av skålen så det är en liten klump.
- Förbered en plåt med ett bakplåtspapper på.
- Ta upp degen med blöta händer och forma den till en fin oval formfranska. Lägg den på plåten.
- Pensla den med vispat ägg och strö vallmofrön över.
- Skär 4-5 sneda skåror uppe på brödet så att det blir fina skåror på brödet.
- Ställ in i ugnen och släng en deciliter vatten i botten på ugnen och stäng ugnen snabbt. Detta gör att brödet får en lite mer krispig yta. Grädda brödet i 50-60 minuter. Har du en stektermometer så sätt den i mitten av brödet. När den är 95 grader i mitten, då är brödet klart.
- När det är klart tar du ut det och låter det svalna på ett galler.
- Servera och njut sen!
gott, enkelt, äntligen hittade jag ett bröd som jag tycker liknar ett vanligt bröd