Skip to content
lchf-logo lchf-logo
Vill du bidra med recept? Skicka in här.
Magiskt god vitkålsgratäng
53

Magiskt god vitkålsgratäng

4,22 av 46 röster
Sparat av: st

Vitkålsgratäng, ett krämigt och smakrikt LCHF-alternativ till potatisgratäng Jag vet inte hur många gånger jag har hört att folk saknar potatisgratäng när de börjar äta LCHF. Därför vill jag tipsa om en rätt som verkligen har blivit en favorit här hemma, min vitkålsgratäng. Den är krämig, smakrik och så god att ingen ens frågar efter...

Publicerad: 18 maj 2015
Senast uppdaterad: 8 september 2025

Vitkålsgratäng, ett krämigt och smakrikt LCHF-alternativ till potatisgratäng

Jag vet inte hur många gånger jag har hört att folk saknar potatisgratäng när de börjar äta LCHF. Därför vill jag tipsa om en rätt som verkligen har blivit en favorit här hemma, min vitkålsgratäng. Den är krämig, smakrik och så god att ingen ens frågar efter potatis när jag bjuder på den.

Det fina med vitkålsgratäng är att den går att variera på så många sätt. Ibland gör jag den som ett tillbehör till en bit grillat kött eller lax, andra gånger gör jag den till en hel måltid genom att blanda ner bacon, köttfärs eller svamp. Kålen suger åt sig smakerna från grädden, smetanan och kryddorna, och tillsammans med den gratinerade osten blir det en rätt som alltid går hem, även hos dem som inte äter LCHF.

Vitkålsgratäng, en gratäng för alla

De gånger jag har lagat denna och bjudit bekanta som inte äter lchf, så har de alltid velat få receptet på den.
Precis ALLA har tyckt om den och ingen har sagt att de hade velat ha potatis eller liknande till.

Om man ska göra den till barn som har lite svårt med starka smaker, då kan man minska ner på sambal oeleken eller utesluta den helt. Dock så tycker jag att det är gott om det finns en viss hetta i den.

Är det någon som är laktoskänslig, använd då laktosfria mejeriprodukter, det funkar lika bra.

En gratäng som går att variera i oändlighet

Det fina med vitkålsgratäng är att den är så flexibel. Jag brukar ibland lägga till svamp och bacon för att få en lite kraftigare variant, eller blanda i köttfärs eller korv så att den blir en hel måltid i sig. Vill du göra den mildare, till exempel om barnen ska äta, kan du hoppa över sambal oeleken eller byta ut den mot en mildare krydda.

Eftersom basen är vitkål blir den både mättande och näringsrik, men samtidigt krämig tack vare grädden, smetanan och färskosten. Osten på toppen gör att allt binds ihop till en gyllene, smakrik gratäng som passar till det mesta.

Hur mycket kolhydrater?

Ja, det är ju en stående fråga, hur mycket kolhydrater innehåller den?

Med tanke på att både vitkål och mejerier innehåller en del kolhydrater så blir det ju en del, men vi ska inte glömma bort att allt är väldigt mättande och att vitkål är mycket nyttigt.

Om man lägger in alla ingredienser hos Kostbevakningen så får man dessa näringsvärden.

Näringsvärden vitkålsgratäng

Som du ser så ger hela vitkålsgratängen cirka 60 gram kolhydrater, men även över 300 gram fett, så den är mättande.

Fast, äter du strikt lchf, då får du nog leta efter ett annat tillbehör.

Vad passar vitkålsgratängen till?

Ja, vad kan man tänka sig att äta tillsammans med denna goda gratäng då?

Jag tycker själv att den är helt fantastiskt god med kött. Antingen grillat kött, eller bara en god stek av något slag.

Med tanke på hettan i gratängen så kräver den något som smakar en hel del, så egentligen allt nötkött och även vilt.
Men, självklart så funkar den till en bit varmrökt lax eller grillad kyckling med.

Om det är så att du vill ha en lite mildare smak, då går det jättebra att utesluta sambal oelek och ersätta det med andra kryddor istället.
Det är lite tjusningen med en sådan här vitkålsgratäng, att man kan variera den i all oändlighet egentligen.

Lycka till nu och hoppas att du hittar många olika användningsområden.

Tips & variationer 🍴

✅ Uteslut sambal oelek för en mildare gratäng som barnen också gillar.
✅ Tillsätt lite knaperstekt bacon, svamp eller köttfärs för att göra gratängen till en hel måltid.
✅ Variera osten. Prova Västerbottensost eller en lagrad cheddar för mer smak.
✅ Gör gratängen dagen innan, den blir nästan ännu godare när smakerna fått sätta sig.

Andra goda vitkålsrecept

Just vitkål går att använda till massor av olika recept och här på LCHF-arkivet finns det gott om olika vitkålsrecept. Du hittar bland annat dom här:

Total tid: 50 minuter
Mängd: 6 portioner
Calories: 465kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 200 °C. Jag använder varmluft.
  • Strimla vitkålen i den tjocklek som du tycker om. Gör den bara inte för tunn, det ska ändå vara lite tuggmotstånd i den. Riv eller hacka vitlöken och skiva löken. Fräs kål, lök och vitlök i en stor kastrull eller en stor stekpanna som allt får plats i.
  • När kålen har mjuknat lite så slår du i övriga ingredienser men vänta med den rivna osten.
  • Låt det hela puttra cirka 10-20 minuter till. Kålen skall vara nästan helt mjuk. Smaka av med salt och peppar och övriga kryddor, och var inte rädd för att krydda ordentligt.
  • Häll upp i en ugnsfast form, strö osten över och ställ in i ugnen och gratinera i cirka 20-25 minuter tills det att gratängen har fått en fin färg.
  • Ta ut gratängen och låt den stå några minuter för att sätta sig och svalna lite. Den är supervarm när den kommer ut.

Näringsinnehåll

Kalorier: 465kcal | Kolhydrater: 14g | Protein: 13g | Fett: 41g | Fiber: 4g
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @lchfarkivet.se eller tagga #lchfarkivet!

Vanliga frågor om vitkålsgratäng (FAQ)

Är vitkålsgratäng LCHF-vänligt?

Ja, det här receptet är helt anpassat för LCHF. Vitkål innehåller en del kolhydrater, men gratängen är så mättande och full av fett att den ändå fungerar bra.

Kan jag använda annan kål än vitkål?

Absolut! Savoykål eller spetskål fungerar också fint, men tänk på att de kan bli lite mildare i smaken.

Hur länge håller vitkålsgratängen i kylen?

I en lufttät form håller den i upp till 4 dagar. Den går även att frysa in i portionsbitar som du sedan kan tina upp och värma försiktigt.

Om jag inte har sambal oelek hemma, vad kan jag använda istället?

Du kan använda lite scriracha istället, eller bara lite färsk chili. Om du inte tycker om stark mat, så kan du faktiskt utesluta sambal helt.

Comments

  1. Tack för alla fantastiskt goda och nyttiga recept för folkets hälsa. Det behövs verkligen en påminnelse om vikten av mat för vår hälsa i tiden vi lever nu.

4,22 from 46 votes (45 ratings without comment)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg