Vitkålsjansson
Vitkålsjansson eller vitkålsfrestelse är ett superbra alternativ
för dig som äter lchf och ändå vill kunna äta Jansson till jul
eller när du nu brukar äta det normalt sett.
Det smakar lika gott men innehåller mindre kolhydrater för dig som
vill minska ner på det över jul.
Helt ärligt, det äts ju så otroligt mycket mat och kolhydrater
överlag när det är jul, så varför inte hitta bra alternativ att
servera på julbordet.
Varför vitkålsjansson?
Ja, det är ju så att vi som äter lchf inte ska äta potatis, då
potatis innehåller väldigt mycket kolhydrater och stärkelse.
Just vitkålen är ett riktigt bra alternativ, då det inte innehåller
alls lika mycket kolhydrater och stärkelse som just potatis.
Det kanske inte är det mest optimala, men jag kan nästan tycka att
det är ett av de godare alternativen.
Man kan även använda t ex rättika och göra en rättikafrestelse av
det.
Men som sagt, jag gillar smaken som man får med vitkålen och
dessutom så är vitkål ett rätt så billigt alternativ jämfört
med rättika som kan kosta en hel del.
Vad för anjovis?
Den stora smaksättaren i Janssons frestelse är ju anjovisen och precis som med så mycket annat så finns det alternativ och det finns olika märken av anjovis med, men utbudet är inte stort.
Riktig anjovis
- Grebbestads anjovis (14 g kh/100 g)
- Garants anjovisfiléer (13 g kh/100 g)
Alternativ till anjovis
- Anjoviskryddad sill, Garant (14 g kh/100g)
Jag personligen tycker att Grebbestads anjovis är den bästa.
Hur mycket kolhydrater?
Ja, du ser ju här ovanför att anjovis innehåller en del kolhydrater
och så gör även vitkål och grädden.
Dock, så är ju oftast inte tanken att man ska äta Vitkålsjanssons
som en huvudrätt utan det är ju en liten del av julmaten och ska
inte vara så stor del. Jag skulle tippa på att man kanske äter
cirka 80 g per person.
Här har jag räknat ut innehållet med hjälp av Kostbevakningen.
Som ni ser så finns inte anjovis med i deras databas just nu, men jag
räknar in att det är cirka 35 gram kolhydrater till med spadet.
Det ger en total på cirka 75 g på hela receptet och på ett julbord
där man tar väldigt lite, så kanske det innebär 5-7 g per portion,
beroende på storlek.
Om du är en sån som bara måste ha Janssons på julbordet, då är detta ett riktigt bra alternativ som gör att du inte behöver avbryta ditt kostval.
Vill du få fler julrecept som är lchf-anpassade? Då ska du spana in alla mina julrecept.
Ingredienser
- 600 g Vitkål
- 150 g Gul lök
- 50 g Smör till fräsning
- 1,5 dl Grädde
- 150 g Färskost
- 0,5 dl Anjovisspad
- 200 g Anjovis
- nymalen svartpeppar
- salt
- 3 msk Mandelmjöl
- 50 g Smör att toppa med
Instruktioner
- Sätt igång ugnen på 200 grader.
- Strimla vitkålen rätt så grovt. 1 cm breda strimlor är rätt så bra. Skiva även löken, dock lite finare.
- Fräs vitkålen och löken i lite smör i en kastrull. Det ska inte få färg, utan bara svettas lite så det mjuknar lite.
- Häll upp hälften av gratängen i en ugnsfast form. Lägg ut hälften av anjovisen ovanpå.
- Häll på resten av gratängen. Lägg på resterande anjovis. Hyvla lite smör och fördela över gratängen och strö lite mandelmjöl över det hela.
- Ställ in formen i ugnen och grädda i cirka 45 minuter, tills det att den har blivit riktigt krämig och fått en vacker färg. Om den efter cirka 30 minuter redan fått fin färg, lägg lite aluminiumfolie över den då, så att den inte blir bränd.
- Ta ut och låt stå en liten stund så den får sätta sig och servera sedan varm.