Vitkålsjansson
Vitkålsjansson är ett superbra alternativ till julbordet för dig som fortfarande vill kunna äta god julmat utan att rucka på ditt kostval, lchf. Supergod Jansson!
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time45 minuter minuter
Total tid1 timme t
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Gratänger, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Yield: 12
Author: Lari Salminen
- 600 g Vitkål
- 150 g Gul lök
- 50 g Smör till fräsning
- 1,5 dl Grädde
- 150 g Färskost
- 0,5 dl Anjovisspad
- 200 g Anjovis
- nymalen svartpeppar
- salt
- 3 msk Mandelmjöl
- 50 g Smör att toppa med
Sätt igång ugnen på 200 grader.
Strimla vitkålen rätt så grovt. 1 cm breda strimlor är rätt så bra.
Skiva även löken, dock lite finare.
Fräs vitkålen och löken i lite smör i en kastrull.
Det ska inte få färg, utan bara svettas lite så det mjuknar lite.
Tillsätt grädde, färskost, anjovisspad och bra med nymalen svartpeppar.
Blanda ihop allt och koka upp det snabbt.
Smaka av med salt och peppar om det behövs mer. Tänk på att anjovisen som vi tillsätter snart är salt den med.
Häll upp hälften av gratängen i en ugnsfast form.
Lägg ut hälften av anjovisen ovanpå.
Häll på resten av gratängen.
Lägg på resterande anjovis.
Hyvla lite smör och fördela över gratängen och strö lite mandelmjöl över det hela.
Ställ in formen i ugnen och grädda i cirka 45 minuter, tills det att den har blivit riktigt krämig och fått en vacker färg.
Om den efter cirka 30 minuter redan fått fin färg, lägg lite aluminiumfolie över den då, så att den inte blir bränd.
Ta ut och låt stå en liten stund så den får sätta sig och servera sedan varm.