Whisky och pepparsås
Den här whisky- och pepparsåsen är en av de absolut godaste såserna jag vet om. Det är en sås som får reda sig själv genom att reducera länge och den får en härligt djup och fyllig smak av peppar och whisky.
Ett tips för att få så bra pepparsmak som möjligt på såsen, det är att du använder en mortel och krossar hela pepparkorn precis innan du ska använda pepparn. Då får du fram smaken allra bäst!
Innehållsförteckning
- Vilken whisky ska jag använda?
- Vad ska jag servera till min sås?
- Gör storkok av såsen
- Näringsvärden
- Ingredienser
- Instruktioner
Såsen behöver lite tid på spisen för att få rätt konsistens. Kom därför ihåg att börja i tid för att få till en perfekt sås. Mitt recept på pepparsås är LCHF-vänligt och du kan äta såsen hur ofta du vill.
Vilken whisky ska jag använda till såsen?
När man ska tillaga en sås med whisky i så ställs man direkt inför frågan: ”Vilken whisky ska jag använda?” Det finns ett stort utbud av flaskor att välja mellan i butiken. Om du inte har någon större koll på whisky så kan du alltid fråga butikspersonalen på Systembolaget om råd. Deras personal är ofta otroligt duktiga och hjälpsamma.
Annars rekommenderar jag dig att använda en whisky som du själv tycker om. Det spelar nämligen ingen större roll vilken flaska du väljer.
Anpassa mängden efter hur mycket whiskysmak du vill ha i såsen. Det är nämligen en smaksak och vissa vill ha starkare whiskysmak än andra.
Om du använder dig av en väldigt rökig whisky, då kan det vara bra att börja med en lite mindre mängd och sen smaka av och eventuellt tillsätta lite mer om du tycker att det behövs.
Om du hellre vill att det ska vara en klassisk pepparsås, då kan du utesluta whiskyn helt, men jag tycker att den tillför en härlig smakbild och ett djup i såsen som är fantastiskt gott.
Har du inte whisky hemma, så funkar det även med en god cognac. Men, det ger ju såklart en lite annan smakbild, men jag lovar, det är toppengott det med. Dock så kan jag rekommendera dig i så fall att testa på min goda grönpepparsås istället som innehåller cognac.
Vad ska jag servera till min pepparsås?
Min LCHF-vänliga pepparsås passar perfekt till allt kött och serveras ofta hemmet hos mig. Framförallt så är den god till nöt, lamm och vilt.
Jag tycker om att servera såsen till fläskkött av olika slag, till exempel fläskytterfilé eller en god baconlindad fläskfilé. Då blir det en perfekt vardagsmåltid för alla smaker. Varför inte servera lite kokta grönsaker till?
Såsens smak gifter sig även med olika styckdelar av nöt, till exempel en helstekt rostas i ugn. Då kan du servera köttet och såsen med ugnsrostad spetskål.
Kom ihåg att du alltid kan byta ut pepparkornen mot allt från rosépeppar till grönpeppar för att få en annan smak på din pepparsås. Det funkar även riktigt bra att blanda många olika sorters peppar, vilket kommer att ge såsen inte bara en god smak, men även ett trevligt utseende.
Mitt tips – gör storkok av pepparsåsen
Pepparsås är relativt enkelt att tillaga, men det kräver ändå lite tid. Så mitt tips är att göra ett storkok av såsen. Då har du alltid en god pepparsås till hands när du serverar kött.
Det är enkelt att göra storkok av såsen och du kan förvara den i frysen utan att vare sig smak eller konsistens förstörs. Frys in såsen i mindre burkar och plocka fram en burk och värm upp såsen på spisen inför serveringen.
Näringsvärden för min pepparsås
Min LCHF-vänliga pepparsås innehåller en del kolhydrater på grund av vispgrädden. Men det är inget du behöver oroa dig för. Det är nämligen många portioner av såsen och den serveras endast som ett tillbehör. Sen behöver vi ju inte vara rädda för grädde, speciellt inte fullfet grädde.
(Näringsvärden hämtade från Kostbevakningen)
All grädde i såsen är riktigt bra för att du ska få i dig fett i maten. Se till att använda fullfet vispgrädde på 40% fett för att verkligen öka fetthalten. Då får du även en riktigt krämig och god sås.
Ingredienser
- 50 g schalottenlök
- 2 krm vitpeppar
- 3 tsk svartpeppar
- 4 dl grädde 40%
- 1 dl crème fraiche
- 1,5 dl vatten
- 2 msk tamarisoja
- 20 g smör
- ca. 3 mk whisky
- 2 msk koncentrerad kalvfond
Instruktioner
- Hacka löken fint. Fräs den i smöret utan att den får färg.
- Tillsätt pepparn och låt den fräsa med några minuter.
- Tillsätt de övriga ingredienserna utom whiskyn och låt nu såsen koka upp.
- Låt såsen stå och sjuda på medelvärme och rör om den då och då tills det att du har en sås med en simmig konsistens. Om du doppar en sked i såsen, så ska det fastna sås på skeden och det ska vara trögflytande.
- Tillsätt slutligen whiskyn och rör om. låt den puttra ett par minuter.
Mums 🤤 så god lite sting i den😊
ja, den är underbart god!
Äntligen en suverän whiskysås, Tack