Go Back
+ servings
Gratäng med brysselkål och bacon i en vit ugnsform, gräddad till gyllenbrun.
Print
4,20 av 5 röster

Bacon och brysselkålsgratäng

Förberedelser10 minuter
Active Time45 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Lättlagat, Tillbehör
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 600 g brysselkål, rensad
  • 225 g bacon
  • 2,25 dl cheddarost (riven)
  • 1 dl prästost (riven)
  • 2 dl grädde 40%
  • 2 msk olivolja
  • 1 st ägg
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dela brysselkålen på mitten och lägg i en skål. Häll på olivoljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen 15-20 minuter tills de är halvmjuka.
  • Strimla och stek baconet krispigt. Låt stå och svalna.
  • Blanda ägg, grädde, ost, rosmarin, vitlökspulver, lökpulver och chiliflakes i en skål.
  • Ta ut brysselkålen och blanda ihop med ägg/gräddeblandningen och 2/3 av baconet. Toppa med sista baconet.
  • Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader och ställ in formen i 20-25 minuter tills den har fått vacker färg och är härlig bubblig och krämig.
  • Ta ut formen och låt den stå till sig cirka fem minuter innan servering. Njut!