Keyword: allt i samma panna, baconrecept, laga mat med bacon
Yield: 8portioner
Calories: 244kcal
Author: Lari Salminen
Materials
700-800grvitkålcirka ½ huvud
500gbaconstrimlat
½gul lökhackad
2-3mskgrönsaksbuljongFärdig utspädd
2mskfärsk persiljahackad
4vitlöksklyftorpressade
½tsksaltvalfritt
Svartpeppar efter smak
Instruktioner
Stek baconet i en stor stekpanna. Ta upp baconet med en hålslev, så att fettet finns kvar. Lägg åt sidan så länge.
Tillsätt den hackade löken i samma panna och fräs den i baconfettet tills den blir mjuk, cirka 3 minuter.
Strimla under tiden vitkålen.
Lägg i den strimlade vitkålen och stek i cirka 4–5 minuter, rör om då och då.
När vitkålen blivit mjuk och börjar få lite karamelliserade kanter, tillsätt hackad persilja, vitlök, salt och peppar. Stek ytterligare 3 minuter tills grönsakerna är välbrynta och mjuka.
Lägg tillbaka baconet i pannan och häll i grönsaksbuljongen i pannan. Låt puttra i 2 minuter så att såsen reduceras något. Skrapa botten av pannan med en träslev för att få med de smakrika brynta bitarna. Om det behövs lite mer vätska då kan du tillsätta ytterligare lite utspädd grönsaksbuljong.
Låt kål- och baconblandningen steka i ytterligare en halv minut tills den doftar härligt. Smaka av med mer peppar om det behövs, strö över lite extra persilja och servera omedelbart