Go Back
+ servings
Stekpanna med bacon och vitkål blandat med grönsaker på en marmor yta.
Print
5 av 1 röst

Bacon- och vitkålspanna

Total tid30 minuter
Måltid: Huvudrätt, Kött, Lättlagat, Lunch, Mejerifritt, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: allt i samma panna, baconrecept, laga mat med bacon
Yield: 8 portioner
Calories: 244kcal
Author: Lari Salminen

Materials

  • 700-800 gr vitkål cirka ½ huvud
  • 500 g bacon strimlat
  • ½ gul lök hackad
  • 2-3 msk grönsaksbuljong Färdig utspädd
  • 2 msk färsk persilja hackad
  • 4 vitlöksklyftor pressade
  • ½ tsk salt valfritt
  • Svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Stek baconet i en stor stekpanna. Ta upp baconet med en hålslev, så att fettet finns kvar. Lägg åt sidan så länge.
  • Tillsätt den hackade löken i samma panna och fräs den i baconfettet tills den blir mjuk, cirka 3 minuter.
  • Strimla under tiden vitkålen.
  • Lägg i den strimlade vitkålen och stek i cirka 4–5 minuter, rör om då och då.
  • När vitkålen blivit mjuk och börjar få lite karamelliserade kanter, tillsätt hackad persilja, vitlök, salt och peppar. Stek ytterligare 3 minuter tills grönsakerna är välbrynta och mjuka.
  • Lägg tillbaka baconet i pannan och häll i grönsaksbuljongen i pannan. Låt puttra i 2 minuter så att såsen reduceras något. Skrapa botten av pannan med en träslev för att få med de smakrika brynta bitarna. Om det behövs lite mer vätska då kan du tillsätta ytterligare lite utspädd grönsaksbuljong.
  • Låt kål- och baconblandningen steka i ytterligare en halv minut tills den doftar härligt. Smaka av med mer peppar om det behövs, strö över lite extra persilja och servera omedelbart

Nutrition

Calories: 244kcal | Kolhydrater: 15g | Protein: 9g | Fett: 17g | Fiber: 6g