Go Back
+ servings
En sked med basilikaolja som tas från en glasburk med färsk basilika och en tomat i bakgrunden.
Print
5 av 2 röster

Basilikaolja

Basilikaolja är helt otroligt gott att göra på färsk basilika och olivolja. Underbart gott till sallader, eller som topping till ugnsrostade grönsaker.
Förberedelser5 minuter
Active Time5 minuter
Total tid10 minuter
Måltid: Såser & röror
Yield: 10
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 l Färsk basilika
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • Färsk chili efter smak
  • 2 nypa Flingsalt
  • 3 dl Olivolja

Instruktioner

  • Plocka och skölj av din basilika. Se till att få bort så mycket vatten du bara kan. Ett tips är att använda en salladsslunga, det är fantastiskt bra.
  • Lägg alla ingredienser i en blender/mixer och kör tills du har en konsistens som du gillar. Ibland så vill man ha en så slät olja som möjligt och ibland kanske det är godare med något som påminner lite mer om en klassisk pesto som är lite grövre.
  • Häll upp i en burk med lock och förvara i kylen. Hållbarheten är god, men smakerna är som bäst när den är helt nygjord.