Go Back
+ servings
Skivor av kryddsmör med örter och peppar på en skärbräda med en kniv.
Print
Inga röster än

Bearnaisesmör

Bearnaisesmör är ett gott och lättgjort kryddsmör som passar toppen till allt grillat!
Förberedelser5 minuter
Active Time10 minuter
Måltid: Tillbehör
Keyword: kryddsmör
Yield: 8 portioner
Author: Lari Salminen

Equipment

  • Elvisp
  • Bakplåtspapper
  • Bunke

Materials

Reduktion

  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk vatten
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel

Smöret

  • 2 st äggulor
  • 200 gram smör rumstempererat
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk finhackad persilja

Instruktioner

Reduktionen

  • Börja med att lägga alla ingredienser för reduktionen i en liten kastrull och låt koka upp.
    Detta skall reduceras tills det att det knappt är någon vätska kvar, vilket går snabbt.
  • Ställ åt sidan och låt svalna.

Smöret

  • Vispa smöret fluffigt med en elvisp. Ju längre du vispar, desto lättare kommer smöret smälta sedan, för du slår in mer luft i det.
  • Tillsätt den kalla lökreduktionen, med lök och alla kryddor, samt tillsätt kvarvarande ingredienser.
  • Vispa ihop allt och smaka av om det behövs lite mer salt eller inte. Du kan även försöka avgöra om det behövs med dragonsmak.
  • Lägg upp smöret på ett bakplåtspapper och forma det till en rulle som är cirka 5 cm i diameter. Snurra ihop ändarna så att du får en fin packad "korv", lite likt en smällkaramell.
  • Lägg smöret i kylen så att det får stelna till, eller om du har gjort flera rullar så kan du frysa in det du inte ska använda just idag.
  • När det väl är dags att äta så tar du fram smöret en liten stund innan och skivar upp det. Lägg sedan på en "slant" på köttet och låt det smälta ut.