Bearnaisesmör
Bearnaisesmör är ett gott och lättgjort kryddsmör som passar toppen till allt grillat!
Förberedelser5 minuter minuter
Active Time10 minuter minuter
Måltid: Tillbehör
Keyword: kryddsmör
Yield: 8 portioner
Author: Lari Salminen
Elvisp
Bakplåtspapper
Bunke
Reduktion
- 3 msk finhackad schalottenlök
- 3 msk vatten
- 1 msk vit balsamvinäger
- 2 krm salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk torkad dragon
- 1 tsk torkad körvel
Smöret
- 2 st äggulor
- 200 gram smör rumstempererat
- 0,5 krm cayennepeppar
- 2 msk finhackad persilja
Smöret
Vispa smöret fluffigt med en elvisp. Ju längre du vispar, desto lättare kommer smöret smälta sedan, för du slår in mer luft i det.
Tillsätt den kalla lökreduktionen, med lök och alla kryddor, samt tillsätt kvarvarande ingredienser.
Vispa ihop allt och smaka av om det behövs lite mer salt eller inte. Du kan även försöka avgöra om det behövs med dragonsmak.
Lägg upp smöret på ett bakplåtspapper och forma det till en rulle som är cirka 5 cm i diameter. Snurra ihop ändarna så att du får en fin packad "korv", lite likt en smällkaramell.
Lägg smöret i kylen så att det får stelna till, eller om du har gjort flera rullar så kan du frysa in det du inte ska använda just idag.
När det väl är dags att äta så tar du fram smöret en liten stund innan och skivar upp det. Lägg sedan på en "slant" på köttet och låt det smälta ut.