Blomkål- och broccoligratäng
En blomkål- och broccoligratäng är ju helt perfekt tillbehör för dig som äter lchf eller keto. Riktigt gott alternativ till en vanlig potatisgratäng.
Förberedelser20 minuter minuter
Active Time35 minuter minuter
Total tid55 minuter minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Lättlagat, Tillbehör
Yield: 8
Author: Lari Salminen
- 400 g Blomkål
- 400 g Broccoli
- 150 g Purjolök
- 4 Vitlöksklyftor
- 1 msk Timjan (torkad)
- 4 dl Grädde
- 2 dl Smetana
- 1,5 tsk Örtsalt
- 300 g Riven ost
- nymalen svartpeppar
- Smör till stekning
Skär upp blomkålen och broccolin i lagom stora buketter.
Strimla purjolöken och hacka vitlöken.
Fräs grönsakerna i smöret så de mjuknar lite. Ha i timjan med.
Häll på grädde och smetana. Salta med örtsalt och peppar.
Låt koka upp och puttra tills grönsakerna nästan är mjuka.
Tillsätt hälften av osten och rör om.
Smaka av så det är lagom med salt och peppar.
Häll upp i en lagom stor form och toppa med mer riven ost.
Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter tills det att gratängen har fått en härlig gyllene färg.
Ta ut och servera till något gott.