Go Back
+ servings
Gratäng med broccoli, ost och krämig sås i en vit ugnsform.
Print
3,93 av 26 röster

Blomkål- och broccoligratäng

En blomkål- och broccoligratäng är ju helt perfekt tillbehör för dig som äter lchf eller keto. Riktigt gott alternativ till en vanlig potatisgratäng.
Förberedelser20 minuter
Active Time35 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Gratänger, Lättlagat, Tillbehör
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

  • 400 g Blomkål
  • 400 g Broccoli
  • 150 g Purjolök
  • 4 Vitlöksklyftor
  • 1 msk Timjan (torkad)
  • 4 dl Grädde
  • 2 dl Smetana
  • 1,5 tsk Örtsalt
  • 300 g Riven ost
  • nymalen svartpeppar
  • Smör till stekning

Instruktioner

  • Skär upp blomkålen och broccolin i lagom stora buketter.
  • Strimla purjolöken och hacka vitlöken.
  • Fräs grönsakerna i smöret så de mjuknar lite. Ha i timjan med.
  • Häll på grädde och smetana. Salta med örtsalt och peppar.
  • Låt koka upp och puttra tills grönsakerna nästan är mjuka.
  • Tillsätt hälften av osten och rör om. Smaka av så det är lagom med salt och peppar.
  • Häll upp i en lagom stor form och toppa med mer riven ost.
    En gratäng med broccoli, grönsaker och riven ost i en vit ugnsform.
  • Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter tills det att gratängen har fått en härlig gyllene färg.
  • Ta ut och servera till något gott.