Go Back
+ servings
Brysselkålgratäng med bitar av julskinka och knaprig bacon på toppen i en ugnsform.
Print
5 av 1 röst

Brysselkålsgratäng med julskinka

Total tid45 minuter
Måltid: Gratänger, Huvudrätt, Julrecept, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: julskinka, recept med julrester, recept med julskinka
Yield: 4 portioner
Calories: 787kcal
Author: Lari Salminen

Equipment

  • Ugnsfast form

Materials

  • 300 g julskinka
  • 400 g brysselkål
  • 1 st gul lök
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st ägg
  • 3 dl riven ost
  • Salt och svartpeppar

Topping

  • 100 gram bacon

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 225°.
  • Skär skinkan i små tärningar eller strimlor.
  • Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter, dela den sedan på mitten och fräs lätt i en stekpanna.
  • Skiva löken och låt den fräsa med brysselkålen så den mjuknar lite.
  • Lägg julskinkan och brysselkålen i en ugnsfast form och blanda runt.
  • Vispa samman grädde, ägg och ost. Krydda med salt och peppar och häll blandningen över ingredienserna i formen.
  • Grädda gratängen i ugnen i cirka 25 minuter.
  • Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Vid servering, toppa gratängen med bacon.

Anteckning

Denna gratängen är perfekt att göra dagarna efter julafton. Då kan du använda julskinkan, brysselkålen, äggen och även osten som blev över.
Har du ädelost kvar, så kan du absolut smula ner lite av den med, så får du en annan smak på gratängen.

Nutrition

Calories: 787kcal | Kolhydrater: 13g | Protein: 39g | Fett: 66g | Fiber: 4g