Keyword: julskinka, recept med julrester, recept med julskinka
Yield: 4portioner
Calories: 787kcal
Author: Lari Salminen
Equipment
Ugnsfast form
Materials
300gjulskinka
400gbrysselkål
1st gul lök
3dlvispgrädde
3stägg
3dlriven ost
Salt och svartpeppar
Topping
100grambacon
Instruktioner
Förvärm ugnen till 225°.
Skär skinkan i små tärningar eller strimlor.
Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter, dela den sedan på mitten och fräs lätt i en stekpanna.
Skiva löken och låt den fräsa med brysselkålen så den mjuknar lite.
Lägg julskinkan och brysselkålen i en ugnsfast form och blanda runt.
Vispa samman grädde, ägg och ost. Krydda med salt och peppar och häll blandningen över ingredienserna i formen.
Grädda gratängen i ugnen i cirka 25 minuter.
Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Vid servering, toppa gratängen med bacon.
Anteckning
Denna gratängen är perfekt att göra dagarna efter julafton. Då kan du använda julskinkan, brysselkålen, äggen och även osten som blev över.Har du ädelost kvar, så kan du absolut smula ner lite av den med, så får du en annan smak på gratängen.