Go Back
+ servings
Finsk blåbärspaj på en tallrik med en sked grädde bredvid och en bit paj på en annan tallrik.
Print
4,80 av 5 röster

Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)

Finsk blåbärspaj är en paj som följer mig sedan barnsben och jag skapade detta ketoreceptet för att kunna äta det nu när jag äter lchf med. Magiskt gott!
Förberedelser5 minuter
Active Time45 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Bakverk & kakor, Efterrätter
Yield: 8
Author: Lari Salminen

Materials

Pajskal

  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 msk sötning
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 250 g blåbär (helst färska, men funkar med frusna)
  • 2 dl smetana
  • 1-2 st ägg (2 st om du använder frusna blåbär)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk sötning

Topping

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 nypa vaniljpulver

Instruktioner

Pajskalet

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
  • Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter eller i frysen i tio minuter.
  • Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.
  • Ta ut och låt svalna lite.

Fyllningen

  • Häll blåbären i pajskalet.
  • Vispa ihop övriga ingredienser till en jämn smet.
  • Slå smeten över blåbären.
  • Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda i cirka 35 minuter. Håll koll så den inte får för mycket färg.
  • Ta ut och låt svalna. Den kommer sätta sig när den svalnat.

Toppingen

  • Vispa grädde och vaniljpulver till lagom konsistens.

Servering

  • Skär lagom stora bitar och servera med lite nyvispad grädde.