Go Back
+ servings
En bit fröknäcke med en rullad smörbit på toppen.
Print
4,49 av 88 röster

Fröknäcke (Naturellt)

Att baka eget fröknäcke är inte alls svårt och det blir otroligt gott med. Man kan variera vilka frön man vill använda och även smaksätta på olika sätt.
Förberedelser15 minuter
Active Time1 timme 10 minuter
Total tid1 timme 25 minuter
Måltid: Bröd & kex
Yield: 20
Author: Lari Salminen

Materials

  • 1 dl Pumpakärnor
  • 1 dl Sesamfrön (Skalade)
  • 1 dl Solroskärnor
  • 1 dl Linfrön
  • 1 dl Chiafrön
  • 1 msk Vallmofrön (blå)
  • 4 msk Pofiber
  • 2 msk Fiberhusk
  • 3 msk Olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa Flingsalt
  • 5 dl Vatten

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet. (Foto: @veckanslchf)
    En skål med olika typer av frön, inklusive sesamfrön, linfrön, chiafrön, pumpafrön och solrosfrön.
  • Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.
  • Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5-10 minuter.
  • Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna. (Foto: @veckanslchf)
    Platt fröknäcke med frön och nötter på ett bakplåtspapper.
  • Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.
  • När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.
  • Grädda ytterligare 30 minuter.
  • Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara. Det kan även vara så att dina knäcken har blivit lite för tjocka och kräver längre tid, då är det bara att öka på tiden och kanske sänka värmen något i ugnen. Det är av yttersta vikt att kexen är helt torra, annars kommer dom med stor sannolikhet börja mögla om du förvarar dom i en burk.
  • Tag ut och låt det kallna. Bryt sönder i bitar. Förvara torrt i skafferiet.
  • Ha kexen till frukost, eller varför inte till en god ostbricka. (Foto: @veckanslchf)
    En hög av fröknäcke med olika frön och nötter på en vit yta.