Go Back
+ servings
Gratinerad maträtt med tomater och färsk basilika i en vit skål.
Print
4,63 av 16 röster

Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås

Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås är ett magiskt gott lchfrecept för dig som tycker om fräscha rätter. Massor av goda smaker som gifter sig perfekt!
Förberedelser15 minuter
Active Time25 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Gratänger, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 5
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g Torskfilé
  • 1 st Gul lök
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 2 msk Olivolja
  • 2 dl Smetana
  • 3 dl Grädde
  • 2 dl Passerade tomater
  • 1 msk Fiskfond (koncentrerad)
  • 1 tsk Örtsalt (cirka)
  • 1 dl Färsk hackad basilika
  • nymalen svartpeppar
  • 15 st Körsbärstomater
  • 2 dl Riven ost
  • 1 knivsudd Cayennepeppar

Förslag på tillbehör

  • Blomkål- och broccolimos
  • Stompad blomkål
  • Persiljeslungad zucchini och morot

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Hacka löken och vitlöksklyftan fint. Fräs den i olivoljan så den mjuknar.
  • Slå på smetana, grädde, passerade tomater, fiskfond, lite örtsalt, peppar och cayennepeppar. Låt allt koka upp och puttra i cirka 10 minuter.
  • Skär upp fisken under tiden som såsen puttrar. Gärna i lite större bitar. Lägg upp den i en ugnsfast form och salta och peppra lite.
    En skål med råa fiskfiléer som är skurna i bitar och kryddade med svartpeppar.
  • Häll såsen över fisken. Strö den rivna osten över och fördela delade tomathalvor över hela formen.
    En maträtt med en krämig sås, körsbärstomater och riven ost på toppen.
  • Ställ in i ugnen cirka 25 minuter tills allt har fått fin färg.
  • Ta ut och garnera med lite basilikakvistar och njut!
    En gratäng med tomater, basilika och en krämig sås i en vit ugnsform.