Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås
Gratinerad torsk i tomat- och basilikasås är ett magiskt gott lchfrecept för dig som tycker om fräscha rätter. Massor av goda smaker som gifter sig perfekt!
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time25 minuter minuter
Total tid40 minuter minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Gratänger, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Yield: 5
Author: Lari Salminen
- 800 g Torskfilé
- 1 st Gul lök
- 1 st Vitlöksklyfta
- 2 msk Olivolja
- 2 dl Smetana
- 3 dl Grädde
- 2 dl Passerade tomater
- 1 msk Fiskfond (koncentrerad)
- 1 tsk Örtsalt (cirka)
- 1 dl Färsk hackad basilika
- nymalen svartpeppar
- 15 st Körsbärstomater
- 2 dl Riven ost
- 1 knivsudd Cayennepeppar
Förslag på tillbehör
- Blomkål- och broccolimos
- Stompad blomkål
- Persiljeslungad zucchini och morot
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka löken och vitlöksklyftan fint.
Fräs den i olivoljan så den mjuknar.
Slå på smetana, grädde, passerade tomater, fiskfond, lite örtsalt, peppar och cayennepeppar.
Låt allt koka upp och puttra i cirka 10 minuter.
Skär upp fisken under tiden som såsen puttrar. Gärna i lite större bitar.
Lägg upp den i en ugnsfast form och salta och peppra lite.
Häll såsen över fisken.
Strö den rivna osten över och fördela delade tomathalvor över hela formen.
Ställ in i ugnen cirka 25 minuter tills allt har fått fin färg.
Ta ut och garnera med lite basilikakvistar och njut!