Go Back
+ servings
Skinkstek skivad och serverad med grönsaker och sås på en blå tallrik.
Print
4,67 av 6 röster

Helstekt skinkstek med smak av vitlök

Helstekt skinkstek kan vara helt underbart gott om det tillagas på rätt sätt och med rätt kryddning. Här hittar du ett riktigt gott recept du kan testa.
Förberedelser10 minuter
Active Time1 timme 40 minuter
Total tid1 timme 50 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Kött, Lättlagat, Lunch, Mejerifritt, Middagstips
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Equipment

  • Stektermometer
  • Steksnöre

Materials

  • 1 kg Skinkstek
  • 1 msk Vitlökspulver
  • 1 msk Ingefära (malen)
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 msk salt
  • 30 g Smör till stekning

Instruktioner

  • Börja med att ta ut steken i god tid innan du ska börja laga till den, då behåller den smak och saftighet bättre.
  • Putsa din skinkstek om det behövs. Det kan vara lite senor och bindväv som man vill ta bort. Om det sitter rent fett, så kan du med fördel låta det vara kvar då det ger smak. Bind upp steken med steksnöre.
    En rå skinkstek som är bundet med snöre och skuren i skivor.
  • Blanda ihop samtliga kryddor och strö det sedan över steken. Massera in kryddorna ordentligt i köttet.
    Kryddad skinkstek med snittar på en skärbräda, täckt med svartpeppar och andra kryddor.
  • Bryn steken runt om i en stekpanna så att alla ytor blir gyllenbruna.
    Grillad skinkstek som ligger i en stekpanna med brynt fett runtom.
  • Ställ in i ugnen på 150 grader tills det att steken har en innertemperatur på 74 grader. Till detta så använder du givetvis en stektermometer.
    En skinkstek i en vit ugnsform med en kötttermometer i, placerad i en ugn.
  • Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter innan du skär upp det. Detta är det viktigaste av allt! Om du börjar skära i köttet direkt så kommer all köttsaft att rinna ur steken och köttet blir enormt torrt och tråkigt.
    Skivad skinkstek som ligger på en skärbräda med en kniv bredvid.
  • Glöm inte bort att använda stekskyn som smaksättare i din gräddsås.