Go Back
+ servings
En sked med en bit smör som har en mjuk och krämig konsistens.
Print
Inga röster än

Hemgjort smör

Att göra eget hemgjort smör är ett perfekt sätt att ta hand om grädde som kanske är på väg att gå ut. Otroligt gott och lätt är det att göra.
Förberedelser10 minuter
Active Time5 minuter
Total tid15 minuter
Måltid: Tillbehör
Yield: 1
Author: Lari Salminen

Materials

Vanligt smör

  • 1 l Grädde
  • Salt (efter smak)

Syrat smör

  • 1 l Grädde
  • 1 dl Filmjölk
  • Salt (efter smak)

Du behöver

  • Elvisp eller köksassistent

Instruktioner

Vanligt smör

  • Vispa grädden tills det att du får smör. Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
  • Häll av vätskan och vispa smöret lite till. Tillsätt salt efter smak.
  • Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger. Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar. Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.

Syrat smör

  • Blanda ihop grädde och filmjölk noga i en bunke. Täck med plast och låt det hela stå framme i rumstemperatur i 1-2 dygn.
  • Vispa gräddblandningen tills det att du får smör. Det hela sker i olika steg. Först blir det vanlig vispad grädde, sen blir det grynigt och övervispat. Efter det så börjar det hela klumpa sig och vätska av sig, det är kärnmjölken som släpper. Till slut så blir det en enda stor klump och mycket vätska i botten.
  • Häll av vätskan och vispa smöret lite till. Tillsätt salt efter smak.
  • Nästa steg är att få bort så mycket av vätskan som möjligt. Vill man ha så rent smör som möjligt, då lägger man ner smörklumpen i iskallt vatten och sköljer av smöret med superrena händer. Knåda smöret så kärnmjölken sköljs ut i vattnet. Byt vatten ett par gånger. Om du inte är så noga så räcker det att pressa ur så mycket vätska som möjligt. Dock så håller inte smöret lika länge då och det finns risk att det härsknar. Lägg upp smöret i en form och förvara i kylen som helt vanligt smör.