Go Back
+ servings
En tallrik med parmesanlax, grönsaker och en skål med sås, serverad på ett bord.
Print
Inga röster än

Jills parmesanlax

Snabblagad och smakrik måltid där lax toppas med en krispig blandning av mandlar och parmesan. Den serveras med rostade grönsaker och en krämig parmesanmajonnäs som är pricken över i:t. Kan tillagas i ugn eller airfryer.
Förberedelser10 minuter
Active Time15 minuter
Total tid25 minuter
Måltid: Airfryer, Fisk & skaldjur, Huvudrätt, Lättlagat, Lunch, Main Course, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: airfryerrecept, lättlagat med lax, nyttigt laxrecept, smakrikt laxrecept
Yield: 4 portioner
Calories: 812kcal
Author: Jill Wallentin

Materials

Laxen

  • 800 g laxfilé i portionsbitar alt. torsk, kycklingfilé
  • 40 g mandlar 0,5 dl
  • 30 g parmesanost 0,5 dl
  • 4 msk persilja
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st citron zesten (rivet citronskal)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Grönsaker

  • 400 g körsbärstomater alt. paprika i klyftor
  • 500 g sparris alt. zucchini
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk timjan
  • Salt och peppar

Parmesanmajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 0,5-1 msk citronsaft

Servering

  • Citronklyftor
  • Persilja

Instruktioner

  • Mixa mandlar, parmesan, persilja, vitlök, citronzest, salt och peppar till en smulig konsistens.
  • Placera laxen på en ugnsplåt med bakplåtspapper eller i airfryerkorgen. Fördela parmesanblandningen över laxen. Tryck till lite.
  • Blanda grönsakerna med olja, timjan, salt och peppar och sprid ut dem runt laxen.

I ugn

  • Tillaga i 180°C i ca 15–20 minuter, eller tills laxen har en innertemperatur på cirka 52°C. Laxen är klar när den inte längre är genomgående rosa och går lätt att dela med en gaffel.

I airfryer

  • 175°C, i ca 12 min eller tills laxen har en innertemperatur på cirka 52°C. Laxen är klar när den inte längre är genomgående rosa och går lätt att dela med en gaffel.

Parmesanmajonnäs

  • Blanda majonnäs, pressad vitlök, parmesan och citronsaft i en skål.

Servering

  • Servera lax och grönsaker med parmesanmajonnäsen och garnera gärna med citronskivor och persilja.

Nutrition

Calories: 812kcal | Kolhydrater: 16g | Protein: 56g | Fett: 58g | Fiber: 5g