Go Back
+ servings
Tärnad lax serverad med en skål med sås och dill på en tallrik.
Print
5 av 2 röster

Kall inkokt lax

Kall inkokt lax är en klassiker på julbordet, men den funkar fint att äta som en fin lunch med tycker jag. Väldigt smakrik och fräsch laxrätt.
Förberedelser20 minuter
Active Time45 minuter
Total tid1 timme 5 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Julrecept
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

  • 500 g Färsk lax

Lag

  • 2,5 dl Vatten
  • 0,75 dl Ättiksprit
  • 0,75 dl Vitvinsvinäger
  • 1 Morot
  • 0,5 Gul lök
  • 4 st Kryddnejlikor
  • 2 st Lagerblad
  • 5 st Vitpepparkorn
  • 3 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 100 grader.
  • Skär fisken i sådana bitar som du vill ha. Ska det vara till en buffé (typ julbord) så skär bitar som kanske är 3x3 cm. Annars kan du skära portionsbitar.
  • Slanta moroten och skiva löken.
  • Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Låt koka tills det att morötterna är mjuka, det tar cirka 10-15 minuter.
  • Lägg fisken i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt.
  • Häll den kokande lagen över fisken och plasta in med värmetålig plastfolie.
  • Ställ in i ugnen och tillaga tills det att laxen har en kärntemperatur på 50-55 grader.
  • Ta upp laxen ur formen. Ställ både lax och lag svalt så de får svalna helt.
  • Lägg sedan laxen i den kalla lagen igen och ställ in i kylen i minst ett dygn, så att alla smaker får dra in ordentligt.
  • Servera sedan med en god skarpsås till.

Anteckning

Servera tillsammans med en skarpsås!