Go Back
+ servings
Skål med kål- och köttgryta toppad med lingonsylt och en sked.
Print
5 av 2 röster

Kålmaja

Kålmaja är en variant på kålpudding och kåldolmar som smakar precis lika gott, men inte kräver lika mycket jobb. Perfekt LCHF-mat.
Total tid1 timme 20 minuter
Måltid: Grytor, Köttfärsrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Keyword: billig mat, vitkålsrecept
Yield: 10 portioner
Author: Lari Salminen

Materials

  • 2 kg vitkål
  • 1 kg fläskfärs Eller annan färs om du vill. Det funkar bra med blandfärs, nötfärs och lammfärs om man vill.
  • 200 g gul lök
  • 4 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • 3 msk kalvfond, koncentrerad Eller 2 buljongtärningar
  • 3 msk Sukrin gold
  • 4 msk tamarisoja
  • Salt efter smak
  • Nymalen svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Skär ner vitkålen i bitar. Du kan välja själv om du vill ha bitar eller strimlor. En smaksak.
  • Bryn vitkålen i smör, salta och peppra lite.
    Kokad vitkål i en metallkastrull med en svart slev som rör om.
  • Hacka löken och tillsätt i vitkålen så att även den får gå med och svettas lite med kålen.
  • Tillsätt fläskfärsen och låt den bryna med. Finfördela den efter bästa förmåga.
    En hand som rör om i en kastrull med köttfärs och kål.
  • Slå på alla övriga ingredienser utom grädden, den ska tillsättas mot slutet.
    Låt det hela koka upp och småputtra i cirka 40 minuter.
    Rör om lite ibland.
  • Tillsätt grädden och låt den koka med i 10 minuter.
    En kock häller grädde i en panna med köttfärs och kål som tillagas.
  • Smaka av med salt och peppar. Servera direkt.
    Kål- och köttgryta med köttfärs och grädde i en kastrull.