Go Back
+ servings
En kaka på en tallrik bredvid en skål med räkor och grönsaker på ett bord.
Print
5 av 4 röster

Kantarell- dill- och ostpaj

En jättegod paj som är utmärkt till kräftskivan, eller varför inte bara som en egen rätt med lite räkor eller kaviar på toppen? Lätt att göra, god att äta!
Förberedelser25 minuter
Active Time40 minuter
Total tid1 timme 5 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Paj, Tillbehör
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Pajskal

  • 2 dl Mandelmjöl
  • 0,5 dl Kokosmjöl
  • 1 msk Fiberhusk
  • 50 g Smör
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl Vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 1 l Färska kantareller
  • 1 st Schalottenlök
  • 3 st ägg
  • 2 dl Grädde
  • 1,5 dl Riven ost (lagrad präst/brännvinsost eller liknande)
  • 1,5 msk Hackad dill
  • 2 msk Smör till stekning
  • Salt och peppar

Instruktioner

Pajskalet

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en jämn pajdeg.
  • Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform, du ska få en kant som är 2-3 cm hög. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
  • Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen

  • Rensa kantarellerna och skär ner de i ganska små bitar. Hacka löken fint.
  • Bryn kantarellerna i smöret så vätskan försvinner och de får lite färg. Lägg i löken mot slutet och låt den mjukna. Salta och peppra lite. Häll upp svampen i botten av pajskalet, det skall vara cirka 2 cm tjockt med svamp.
  • Riv osten och fördel jämnt över svampen.
  • Vispa ihop ägg, grädde och dill. Smaksätt med lite salt och peppar. Häll äggstanningen jämnt fördelat över svampen och osten.
  • Ställ in i ugnen på 200 grader och grädda cirka 25-30 minuter tills den har stelnat och fått vacker färg. Ta ut och låt svalna lite.