Go Back
+ servings
Fyra köttbullar i en skål med sås och grönsaker, inklusive kål och paprika.
Print
Inga röster än

Kinesiska lejonhuvuden (köttbullar i buljong)

Förberedelser20 minuter
Active Time35 minuter
Total tid55 minuter
Måltid: Kött, Soppa
Yield: 4
Author: Amonazon

Materials

Köttbullar

  • 500 g Fläskfärs eller blandfärs
  • 0.5 st Purjolök eller hel salladslök
  • 6 stick Ingefära
  • 140 g vattenkastanj (1 burk) eller motsvarande mängd bambuskott
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk Vitpeppar
  • 1 tsk Sesamolja
  • 1 msk Matlagningsvin
  • 1.5 msk Tamarisoja
  • 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili

Buljong

  • 0.5 st Purjolök eller hel salladslök
  • 2 stick Ingefära
  • 10 dl Vatten
  • 0.5 dl Tamarisoja
  • 1 tsk Sukrin gold
  • 1 tsk Sambal oelek eller 1/2 hackad röd chili

Förslag på grönsaker

  • Böngroddar
  • Kinakål
  • Pak Soi
  • Sallad

Instruktioner

Köttbullar

  • Finhacka lök, ingefära och bambuskott (eller vattenkastanjer).
  • Ta en stor bunke och blanda alla ingredienserna, förutom de till buljongen, till en smet. Provstek gärna en liten bit för att smaka av om kryddningen behöver justeras enligt din smak.
  • Forma ganska stora köttbullar. Stek i matolja på hög värme. Lejonhuvudena ska få färg runt om men de ska inte bli genomstekta.

Buljong

  • Lägg ner skivad ingefära och purjo- eller salladslök som du delat längs med och låt fräsa tillsammans med köttbullarna.
  • Tillsätt soja, sötning, fond, sambal oelek och vatten. Sjud i 30min.

Grönsaker

  • Lägg i bitar av valfria grönsaker i botten av varje djuptallrik. Servera bullarna i buljongen som soppa. (Enligt kinesisk tradition ska det vara 4 bullar i varje tallrik.)