140gvattenkastanj (1 burk) eller motsvarande mängd bambuskott
1stägg
1tsksalt
½tskVitpeppar
1tskSesamolja
1mskMatlagningsvin
1.5mskTamarisoja
1tskSambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Buljong
0.5stPurjolök eller hel salladslök
2stickIngefära
10dl Vatten
0.5dlTamarisoja
1tskSukrin gold
1tskSambal oelek eller 1/2 hackad röd chili
Förslag på grönsaker
Böngroddar
Kinakål
Pak Soi
Sallad
Instruktioner
Köttbullar
Finhacka lök, ingefära och bambuskott (eller vattenkastanjer).
Ta en stor bunke och blanda alla ingredienserna, förutom de till buljongen, till en smet.
Provstek gärna en liten bit för att smaka av om kryddningen behöver justeras enligt din smak.
Forma ganska stora köttbullar.
Stek i matolja på hög värme.
Lejonhuvudena ska få färg runt om men de ska inte bli genomstekta.
Buljong
Lägg ner skivad ingefära och purjo- eller salladslök som du delat längs med och låt fräsa tillsammans med köttbullarna.
Tillsätt soja, sötning, fond, sambal oelek och vatten.
Sjud i 30min.
Grönsaker
Lägg i bitar av valfria grönsaker i botten av varje djuptallrik.
Servera bullarna i buljongen som soppa.
(Enligt kinesisk tradition ska det vara 4 bullar i varje tallrik.)