Kycklingspett med zucchini och tomater
Kycklingspett med zucchini och tomater. Saftiga spett med saffransmarinad. Perfekta på grillen, i airfryern eller i ugnen, enkla att laga och alltid lika goda.
Total tid1 timme t 45 minuter minuter
Måltid: Grillat, Kycklingrecept, Lättlagat, Lunch, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: gott att grilla, grilla i sommar, sommarmat
Yield: 6 portioner
Calories: 378kcal
Author: Lari Salminen
- 800 g kycklingfilé
- 1 st stor zucchini cirka 400 g
- 250 g cocktailtomater
- 1 st röd paprika
- 0,5 dl olivolja
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm mald saffran
- 2 msk citronsaft
- 1 msk oregano
- 1,5 tsk svartpeppar grovmalen
- 1,75 tsk salt
Förbered marinaden:
Blanda olivolja med salt, svartpeppar, pressad citron, torkad oregano, saffran och pressad vitlök i en stor skål.
Förbered spett:
Blötlägg träspett i vatten under tiden (för att undvika att de bränns).
Trä upp kyckling, zucchini, paprika och hela cocktailtomater växelvis på spetten.
Tillaga i ugn:
Lägg spetten på ett grillgaller över en ugnsplåt.
Tillaga i ugn på 200 °C i ca 15 minuter, vänd spetten efter halva tiden.
Tillaga på grill:
Tänd grillen och skapa två zoner – en för direkt värme och en för indirekt värme.
På kolgrill: skjut kolen åt ena sidan.
På gasolgrill: använd bara ena brännaren.
Grilla spetten:
Börja med att lägga spetten över direkt värme.
Grilla i 2–3 minuter per sida, tills de fått fin färg och yta.
Flytta sedan spetten till indirekt värme, lägg på locket och låt dem grilla färdigt i ytterligare 8–10 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt.
Tillaga kycklingspett i airfryer
Förbered spetten enligt receptet.
Sätt airfryern på 190 °C och låt den förvärmas i några minuter.
Lägg spetten i korgen – tänk på att inte packa dem för tätt, så luften kan cirkulera ordentligt.
Tillaga i 12–15 minuter, vänd spetten efter halva tiden.
Kontrollera att kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur ca 72 °C).
Låt spetten vila någon minut innan servering, så behåller de saftigheten.
Kalorier: 378kcal | Kolhydrater: 3g | Protein: 22g | Fett: 31g | Fiber: 1g