Go Back
+ servings
En grön paj med spenat och kallrökt lax på en induktionsspis.
Print
Inga röster än

Lax och spenatpaj (kallrökt lax)

Förberedelser10 minuter
Active Time25 minuter
Total tid35 minuter
Måltid: Buffé/plockmat, Fisk & skaldjur, Paj
Yield: 4
Author: Lari Salminen

Materials

Pajskal

  • 2 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 150 g kallrökt lax
  • 200 g spenat (hackad frusen)
  • 50 g gul lök
  • 4 st ägg
  • 2 dl grädde 40%
  • 2 dl riven ost
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar
  • 2 msk färsk dill (hackad)

Instruktioner

Pajskalet

  • Blanda alla de torra ingredienserna i en matberedare.
  • Gör tärningar av smöret och kör ihop det i matberedaren tillsammans med de torra ingredienserna.
  • Tillsätt ägget och vattnet och kör det hela tills du har en pajdeg.
  • Tryck ut degen så tunt du bara kan i en springform eller pajform. Ställ formen i kylen i 30 minuter.
  • Nagga botten med en gaffel och grädda botten 10 minuter i 175 grader.

Fyllningen

  • Hacka löken fint och fräs den i en liten klick smör/olja. Tillsätt spenaten och låt den fräsa tills all vätska försvunnit. Salta och peppra.
  • Skär laxen i lite mindre bitar.
  • Blanda ägg, grädde, ost, lax, dill och spenaten i en bunke. Salta och peppra lite.
  • Häll upp smeten i pajskalet och ställ in i ugnen på 200 grader i 25-30 minuter tills det att pajen stelnat i mitten.
  • Ta ut och servera med en god blandsallad.