Keyword: festmåltid, gratinerat kött, recept med fläskytterfilé
Yield: 6portioner
Calories: 746kcal
Author: Lari Salminen
Materials
800gfläskytterfilé
400ggul lök
1tskvitlökspulver
1msktorkad timjan
3msktamarisoja
1dlvatten
2mskbalsamvinäger
1mskkalvfondkoncentrerad
2dlcrème fraiche
5dlgrädde
2dlriven ost
50gsmör till stekning
3mskolja till stekning
Instruktioner
Sätt ugnen på 225°C (varmluftsinställning).
Skär köttet i skivor som är 0,5–1 cm tjocka. Stek det i en stor stekpanna tills det får en fin yta och krydda med örtsalt och svartpeppar.
Flytta över köttet till en ugnsfast form.
Medan köttet bryns, skiva löken. Tillsätt lite extra smör i samma stekpanna som du använde för köttet och stek löken på medelvärme tills den mjuknar, cirka fem minuter.
Häll i övriga ingredienser, förutom den rivna osten, och låt allt småputtra i cirka fem minuter.
Smaka av såsen och tillsätt mer kryddor om det behövs. Häll såsen över köttet i formen.
Strö över riven ost och ställ in i ugnen. Gratinera i 15–20 minuter tills allt har fått en gyllene färg.