Go Back
+ servings
En gratinerad fläskytterfilé med lök i en ugnsform, täckt med smält ost.
Print
Inga röster än

Lökgratinerad fläskytterfilé

Total tid1 timme
Måltid: Gratänger, Huvudrätt, Kött, Lättlagat, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festmåltid, gratinerat kött, recept med fläskytterfilé
Yield: 6 portioner
Calories: 746kcal
Author: Lari Salminen

Materials

  • 800 g fläskytterfilé
  • 400 g gul lök
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 3 msk tamarisoja
  • 1 dl vatten
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk kalvfond koncentrerad
  • 2 dl crème fraiche
  • 5 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • 50 g smör till stekning
  • 3 msk olja till stekning

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°C (varmluftsinställning).
  • Skär köttet i skivor som är 0,5–1 cm tjocka. Stek det i en stor stekpanna tills det får en fin yta och krydda med örtsalt och svartpeppar.
    Tio bitar av stekta fläskytterfiléer i en metallpanna med brynt fett.
  • Flytta över köttet till en ugnsfast form.
  • Medan köttet bryns, skiva löken. Tillsätt lite extra smör i samma stekpanna som du använde för köttet och stek löken på medelvärme tills den mjuknar, cirka fem minuter.
    Blandning av stekta lökar i en metallpanna, gyllenbruna och mjuka.
  • Häll i övriga ingredienser, förutom den rivna osten, och låt allt småputtra i cirka fem minuter.
    Krämlig gräddsås med svamp och örter i en stekpanna med en slev.
  • Smaka av såsen och tillsätt mer kryddor om det behövs. Häll såsen över köttet i formen.
  • Strö över riven ost och ställ in i ugnen. Gratinera i 15–20 minuter tills allt har fått en gyllene färg.
    Rätt med gratinerad fläskytterfilé täckt med lök och riven ost i en ugnsform.

Nutrition

Calories: 746kcal | Kolhydrater: 13g | Protein: 40g | Fett: 59g | Fiber: 1g