Lökskysås
Lökskysås är en klassisk skysås som passar jättebra till färsrätter av olika slag. Det är en superenkel sås att laga med som har massor av smak.
Förberedelser10 minuter minuter
Active Time15 minuter minuter
Total tid25 minuter minuter
Måltid: Mejerifritt, Såser & röror
Yield: 6
Author: Lari Salminen
- 300 g Gul lök
- 1 Vitlöksklyfta
- 1 l Vatten
- 3 msk Koncentrerad kalvfond
- 2 msk Tamarisoja
- 2 msk Arrowrot
- salt
- nymalen svartpeppar
- Smör till stekning
Skiva löken och hacka vitlöken.
Fräs löken och vitlöken i smöret/oljan.
Den ska inte få massor av färg, men lite färg kan det få.
Fräs tills den mjuknat lite.
Slå på vatten, kalvfond, tamarisoja och lite svartpeppar.
Låt koka upp och sen stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.
Nu ska vi reda av såsen.
Blanda arrowroten i lite kallt vatten, behövs bara ett par matskedar vatten.
Rör sedan ner redningen i den kokande buljongen tills du har fått en lagom simmig konsistens.
En skysås ska inte vara tjock, utan den ska vara simmig.
Smaka sedan av med salt och peppar och servera sedan till goda pannbiffar eller liknande.