Go Back
+ servings
En skål med köttgryta som innehåller kött, lök och grönsaker i en brun sås.
Print
5 av 3 röster

Lökskysås

Lökskysås är en klassisk skysås som passar jättebra till färsrätter av olika slag. Det är en superenkel sås att laga med som har massor av smak.
Förberedelser10 minuter
Active Time15 minuter
Total tid25 minuter
Måltid: Mejerifritt, Såser & röror
Yield: 6
Author: Lari Salminen

Materials

  • 300 g Gul lök
  • 1 Vitlöksklyfta
  • 1 l Vatten
  • 3 msk Koncentrerad kalvfond
  • 2 msk Tamarisoja
  • 2 msk Arrowrot
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • Smör till stekning

Instruktioner

  • Skiva löken och hacka vitlöken.
  • Fräs löken och vitlöken i smöret/oljan. Den ska inte få massor av färg, men lite färg kan det få. Fräs tills den mjuknat lite.
  • Slå på vatten, kalvfond, tamarisoja och lite svartpeppar. Låt koka upp och sen stå och puttra cirka 10 minuter på svag värme.
  • Nu ska vi reda av såsen. Blanda arrowroten i lite kallt vatten, behövs bara ett par matskedar vatten.
  • Rör sedan ner redningen i den kokande buljongen tills du har fått en lagom simmig konsistens. En skysås ska inte vara tjock, utan den ska vara simmig.
  • Smaka sedan av med salt och peppar och servera sedan till goda pannbiffar eller liknande.